Aderarea României la Schengen | Cătălin Predoiu: „Trebuie pusă pe ordinea de zi atunci când e securizat votul tuturor statelor membre”

Aderarea României la Schengen | Cătălin Predoiu – ministrul Afacerilor Interne spune că aderarea României la spațiul Schengen trebuie pusă pe ordinea de zi în Consiliul JAI atunci când e securizat votul tuturor statelor membre.

„Aș clarifica chestiunea controalelor de la frontieră în interiorul Schengen, spunând că acum Codul frontierelor Schengen permite reintrodcerea temporară a unor controale la frontiere interne în cazul unor evenimente majore sau de motive de securitate. Până acum au existat astfel de controale interne între câteva state membre, recent s-au adăugat unele noi pe motiv de amenințări teroriste și a unor fluxuri de migrație ilegală. Deci nu e vorba de o suspendare a Spațiului Schengen, ci de aplicarea unor astfel de controale prevăzute, repet, în Codul frointierelor Schnegen.

E foarte adevărat că în cadrul JAI, dna comisar Johansson a opinat faptul că aceste reguli trebuie revăzute pentru a se elimina criteriile subiective care pot fi invocate pentru activarea acestor controale, deci pentru a se introduce mai multă obiectivitate în procedurile și ipotezele în care se pot aplica controale la frontierele interne”, a declarat ministrul de Interne, duminică, la un post TV.

„Ceea ce e nou e că în cadrul JAI nici Austria nu a mai pus problema României sub aspectul performanțelor în combaterea migrației ilegale. E adevărat, Austria a menționat în continuare că Schengen trebuie reformat, dar pe un ton moderat, fără a pune în cauză situația țării noastre”, a continuat acesta.

Întrebat dacă va fi oportună supunerea la vot a aderării noastre la Schengen la Consiliul JAI din decembrie, Predoiu a răspuns: „Suntem în contact cu președinția spaniolă permanent și urmărim această situație și cu Comisia și celelalte state membre. Noi suntem de poziție că trebuie pus acest punct pe ordinea de zi atunci când e securizat votul tuturor statelor membre. Acest lucru se va putea spune mai aproape de luna decembrie decât acum. Acum putem spune că suntem pe un parcurs, pe o progresie instituțională diplomatică normală”.

Sursa: Realitatea Din PNL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.