INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ ȘI IMPACTUL ASUPRA ECONOMIEI GLOBALE

Inteligența artificială revoluționează economia globală, influențând ocuparea forței de muncă și infrastructura digitală.

Inteligența artificială (AI) are potențialul de a transforma radical economia globală, influențând diverse aspecte precum piețele muncii și lanțurile de aprovizionare, conform analizei realizate de visualcapitalist.com.

Un indice măsurat de Fondul Monetar Internațional (FMI) arată că aproape 40% din forța globală de muncă este expusă la AI, unele industrii fiind mai susceptibile la automatizare bazată pe AI decât altele.

FMI a elaborat un indice de pregătire pentru adoptarea AI în 174 de țări, bazat pe date de la opt instituții internaționale, inclusiv Organizația Internațională a Muncii, Banca Mondială și Forumul Economic Mondial.

Singapore se situează pe primul loc în acest indice, fiind considerată cea mai pregătită țară pentru adoptarea AI, cu un scor de 0,80. Guvernul din Singapore a investit sume considerabile în dezvoltarea capacităților AI, iar lucrătorii locali se numără printre cei mai rapizi în adoptarea tehnologiilor AI.

Alte țări bine pregătite pentru adoptarea AI, conform aceluiași indice, sunt Danemarca, SUA, Țările de Jos, Estonia, Finlanda, Elveția, Noua Zeelandă, Germania și Suedia.

România ocupă locul 41 în acest clasament, alături de Grecia, Croația, Bulgaria și Arabia Saudită, cu un scor de 0,58.

Raportul McKinsey identifică nouă „lideri digitali”, inclusiv Danemarca, Estonia, Finlanda, Țările de Jos, Suedia, Luxemburg, Norvegia, Irlanda și Belgia, ca fiind bine pregătiți pentru adoptarea AI datorită infrastructurii digitale avansate și a forței de muncă calificate.

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.