În Câmpulung, populația de câini vagabonzi crește alarmant, generând probleme comunității și autorităților locale.
Prin municipiul muscelean se plimbă fără griji și fără bani Mișu al VI-lea, un câine fără stăpân oficial, dar pripășit pe lângă o scară a unui bloc din centru, acolo unde s-a născut și a crescut jucându-se cu puținii copii ce locuiesc acolo.
Dragoș, unul dintre puști, îi este cel mai bun prieten, altfel nu se explică de ce primește de la acesta câte o bucățică din fiecare sandviș cumpărat de la Babai Doner. Însă legătura e mult mai strânsă. Pe când era și el copil, tatăl lui Dragoș s-a jucat cu Mișu al II-lea, unul dintre înaintași, și acesta un câine fără stăpân tolerat pe străzi în urmă cu aproape trei decenii de cei din administrația locală.
După câțiva ani de regres, populația de câini vagabonzi din Câmpulung a început să crească, cauzele fiind diverse. Adăpostul administrat de Asociația ”Anima” s-a umplut, e chiar suprapopulat cu câini, asta însemnând că acolo s-au culcușit peste 800 de animale. Tratați bine cu hrană și medicamente, sterilizați, câinii de acolo au o speranță de viață mai mare decât cea a celor din vagabondaj, iar solicitările de adopții sunt puține. Și, de regulă, vin din străinătate. Așa că locuri libere apar rar, însă e o problemă și cu capturarea animalelor de pe străzi, în condițiile în care nu există un serviciu specializat, iar prinderea lui Mișu al VI-lea din fața blocului ar declanșa o revoltă spontană a locuitorilor care se cred mai în siguranță dacă au un câine la scară.
Iar un câine rămâne câine, astfel se explică incidentele recente în care animalele au rănit oameni! Abandonul este o altă cauză ce determină creșterea populației de câini fără stăpân. Autoritățile vorbesc de zeci de ani de aducerea animalelor din comunele învecinate, însă practic nu s-a dovedit niciodată acest fapt. Deși acum există un șubred sistem de supraveghere video care nu folosește nimănui în condițiile în care este supravegheat de Poliția Locală.
Apoi, câinii se înmulțesc pe străzi fiindcă efectiv se înmulțesc pe străzi, nefiind sterilizați. Campaniile de sterilizare vizează deocamdată doar animalele de companie, cu deosebire pisicile. Pisici care și ele au creat în ultimii ani o populație în vagabondaj.
Străzile și diverse locuri publice din Câmpulung nu sunt ioate doar ale câinilor și pisicilor. Vacile nu lipsesc, mai ales că încă au mai rămas spații verzi după asaltul ADP-ului asupra copacilor și zonelor înierbate. Potrivit Strategiei de Dezvoltare Locală a Câmpulungului, la finele anului 2021 în gospodăriile din municipiu se aflau 221 de vaci și junici, fără niciun bou. Iar câteva dintre acestea pot fi recenzate deseori printre blocurile de locuințe.
Un măgar la Câmpulung nu este o apariție exotică. Nici caii nu sunt dispăruți din peisaj, iar la o aruncătură de băț de zona locuită a Vișoiului se dovedește faptul că oile nu mai urcă la munte, stau în localitate urbană. Cu câinii după ele și cu câte o ciobăniță!
Ieșită din context pare a fi precizarea că la Câmpulung mai vine și ursul, și nu doar în ultimii ani! Plus că după ceva vreme, în zona Parcului Kretzulescu, au reapărut vulpile. Neieșită din context este constatarea că autoritățile locale au ignorat decenii la rând situația animalelor fără stăpân. Au ignorat-o sau, atunci când a existat preocupare, au ridicat neputincioase din umeri.
Nu sunt bani pentru un alt adăpost de câini, se spune, iar Șantierul ADP-ului nu se mai transformă în grajd pentru bovinele și cabalinele capturate de pe domeniul public, în vederea returnării proprietarului contra unei amenzi usturătoare.
În ultimele trei decenii, șase primari s-au întâlnit pe străzi cu animalele. Peste alte trei decenii, în fața blocului va primi bucăți de sandviș Mișu al XIII-lea. Și va trebui să fie agil, fiindcă pescărușii și stăncuțele sunt rapide!
Cătălin I Butoiu
Sursa: Realitatea de Arges