CASTRUL ROMAN DE LA JIDOVA: O BUCATĂ DE ISTORIE ÎNGROPATĂ ÎN PĂMÂNT

Descoperă fascinanta poveste a castrului roman de la Jidova, un sit arheologic plin de mister și semnificație istorică.

Romanii practicau încălzirea prin pardoseală și prin pereți dubli acum două mii de ani. Sistemul simplu folosit la Castrul Roman de la Jidova a rămas o enigmă tehnică uimitoare.

Construcția castrului a început în 107 d.Hr. sub Marcius Turbo și s-a finalizat sub împăratul Septimius Severus. Acesta a fost punctul de apărare vital de pe Limes Transalutanus, care se întindea pe 235 de kilometri și era păzit de 17 garnizoane militare.

Castrul a fost vizitat de personalități precum Luigi Fernando de Marsigli și Cezar Bolliac, iar primele săpături arheologice au fost efectuate în 1876 de Dimitrie Butculescu. În prezent, săpăturile sistematice continuă și dezvăluie noi vestigii care păstrează trecutul viu.

Una dintre descoperirile remarcabile de la Jidova este un cercel de aur pierdut acum două milenii, expus acum la Muzeul Județean din Pitești. De asemenea, castrul a găzduit o trupă auxiliară siriană, Cohors I Flavia Commagenorum, și a fost construit cu tehnici avansate pentru epocă, precum încălzirea prin hipocaustum și sistemul de ventilație inovator.

În 244-245 d.Hr., castrul a fost atacat de daci liberi, provocând distrugeri majore. Cu toate acestea, locuitorii au continuat să folosească ruinele ca adăpost, iar descoperirile ulterioare, precum cuptorul de pâine și amprentele de copii, dezvăluie o altă latură a vieții în castru.

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.