COMEMORAREA EROILOR DE LA MAUSOLEUL MATEIAȘ

Activitate comemorativă pentru eroii din Primul Război Mondial la Mausoleul Mateiaș.

Pentru a sărbători 40 de ani de la inaugurarea Complexului Memorial de Război Valea Mare Pravăț, cunoscut sub numele de Mausoleul Mateiaș, Asociația „Organizația Județeană Argeș Basarab I” a desfășurat o activitate comemorativă a luptelor și eroilor din Primul Război Mondial în ziua de 25 septembrie a.c., în cadrul unei excursii tematice, pe itinerariul Pitești-Câmpulung-Mateiaș-Nămăiești. Coordonatorul activității a fost col. rtg. Ion Catinca. Acesta a instalat stația de amplificare pe esplanada Complexului Memorial de Război și a deschis evenimentul comemorativ de cinstire a eroilor, a constructorilor și a Armatei Române.

I-a oferit microfonul prof. dr. Constantin Vărășcanu, prim vicepreședinte al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Argeș, care a vorbit despre cele două etape distinctive de construcție a Mausoleului (1928-1935) și de extindere a acestuia (1979-1984), când s-a transformat în Complex Memorial de Război prin construirea scărilor monumentale, a sălilor de muzeu, clădirea fiind decorată cu un mare basorelief cu scene de luptă, opera sculptorului câmpulungean Radu Adrian.

Mausoleul Mateiaș a fost ridicat din inițiativa filialei locale „Cultul Eroilor”, în anii 1928-1935. Osuarul monumentului adăpostește peste 400 de soldați și ofițeri, iar pe plăcile de marmură sunt inscripționate numele a peste 2100 de eroi. Refacerea și extinderea monumentului, afectat de seismul din 1977, s-a datorat unor oameni cu spririt civic și patriotic, precum prof. univ. dr. Petre Popa, istoric aflat pe atunci în fruntea culturii argeșene, precum și Ion Sârbu, liderul politic de atunci al județului, al cărui tată a luptat în acești munți.

Profesorul Vărășcanu a evocat luptele din zona Muntelui Mateiaș, începute în ziua de 25 septembrie 1916, subliniind rezistența eroică a „Grupului Nămăiești” (diviziile 22 și 12), condus de generalul Traian Găiseanu, care, pe 16 noiembrie 1916 a primit ordin de retragere spre Târgoviște, fără înfrângere din partea inamicului.

Profesorul poet Constantin Vărășcanu a recitat versuri închinate Eroilor de la Mateiaș. Col. rtg. Ion Catinca a oferit muzeului o Diplomă Aniversară și o medalie din partea Asociației. A fost depusă o coroană de flori și s-a vizitat Muzeul Complexului Memorial de Război, unde ghidul a adus explicații prețioase.

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.