FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE TEATRU „LIVIU CIULEI” LA PITEȘTI

Evenimentul artistic de elită va aduce povestitorii teatrului la Pitești, într-o ediție plină de spectacole de excepție.

Festivalul Internațional de Teatru „Liviu Ciulei”, ediția a treia, va avea loc la Pitești între 2 noiembrie și 1 decembrie 2024. Evenimentul este organizat de Teatrul „Alexandru Davila”, cu sprijinul Consiliului Județean Argeș.

Miercuri, 23 octombrie, managerul Dan Tudor și curatorul teatral Claudiu Groza au organizat o conferință de presă înaintea desfășurării festivalului. „Noi avem parte aici, comunitatea argeșeană, de o lună de zile în care avem timp să ne alegem regizorul preferat, spectacolul preferat, genul preferat. (…) E o selecție foarte interesantă și onorantă, și extrem de incitantă. Teatrul este o poveste, o alternativă care te face să uiți de propria viață, chiar dacă de multe ori lucrurile se aseamănă. Tot revin la fraza asta, că teatrul e viață de calitate superioară, suprimarea realității, și cu toții avem nevoie în viața noastră, uneori. Frecventând teatrul îți îmbunătățești propria viață. Viața unui spectator de teatru se împarte între ultima piesă văzută și următoarea!”, a spus Dan Tudor, managerul teatrului „Alexandru Davila”.

Tema actualei ediții este „Storytellers” (povești), iar programul, curatoriat de teatrologul Claudiu Groza, include zece spectacole din Franța, Ungaria, Republica Moldova și România (București, Brăila, Brașov, Bacău, Buzău, Pitești). Conform formatului festivalului, reprezentanțiile vor avea loc în fiecare sâmbătă și duminică din luna noiembrie, la teatru.

„Am încercat să creăm o selecție de spectacole foarte bune, dar și foarte diverse ca registre de montare și subiecte dramatice. Avem și producții pe texte clasice – cum e premiera după Goldoni care deschide festivalul sau celebra piesă … Escu – cât și spectacole pe texte contemporane de mare succes. Sunt drame sfâșietoare, ca Nastasia, după G.M. Zamfirescu sau comedii cu umor negru, ca Zeul măcelului al celebrei autoare Yasmina Reza. Regizorii care au creat aceste spectacole sunt renumiți, de la Victor Ioan Frunză la Vlad Massaci, Sorin Militaru sau mai tinerii Horia Suru, Alex Mâzgăreanu, Vlad Trifaș. O parte dintre aceste spectacole au deja un palmares remarcabil de premii și participări în festivaluri, ceea ce le girează valoarea artistică de top. Invit toți spectatorii argeșeni la teatru”, a declarat curatorul festivalului.

Claudiu Groza este teatrolog, curator teatral, eseist și publicist, cu o experiență profesională de 30 de ani. A fost și co-selecționer și director artistic al Festivalului Național de Teatru (2021), curatorul Festivalului Internațional de Teatru Nou de la Arad timp de 7 ani (2013-2019), dar și co-selecționer al Bucharest Fringe-Maratonul Teatrului Independent (2023-2024). Este redactor la revista de cultură Tribuna din Cluj și face parte din echipa Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Pietroșani, unde se ocupă de management de proiect. A fost nominalizat la Premiul pentru Critică al UNITER (2015, 2023). Biletele se pot achiziționa de la Agenția Teatrală sau accesând teatruldavila.ro și mystage.ro.

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.