BAROMETRUL LIBERTATEA-INSCOP: Cum văd românii direcția țării

Peste 60% dintre români cred că țara se îndreaptă într-o direcție greșită. Vezi ce spun datele și cine sunt cei mai optimiști sau pesimiști.

Conform Barometrului LIBERTATEA-INSCOP, realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Libertatea în perioada 11-18 octombrie 2024, peste 60% dintre români cred că țara se îndreaptă într-o direcție greșită. Vă prezentăm pe larg, în cele ce urmează, rezultatele celei de a doua părți din cercetarea sociologică.

Metodologie: Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research, membru corporate al ESOMAR, la comanda cotidianului Libertatea. Datele au fost culese în perioada 11-18 octombrie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1106 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Direcția țării: 30.3% dintre români cred că România se îndreaptă într-o direcție bună, în timp ce 61.1% sunt pesimiști în legătură cu viitorul țării. 8.6% reprezintă ponderea non-răspunsurilor.

Sunt mai optimiști cu privire la direcția țării în special: votanții lui Marcel Ciolacu, votanții PSD, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educație superioară, locuitorii din București sau din urbanul mare și angajații la stat.

Cred că țara se îndreaptă într-o direcție greșită mai ales: persoanele care nu intenționează să participe la alegeri, votanții lui George Simion și ai AUR, persoanele cu vârsta între 30 și 59 de ani, persoanele cu educație primară, locuitorii din rural și angajații la privat.

Motive pentru care țara merge într-o direcție bună: 55.8% dintre cei optimiști cu privire la direcția țării cred că principalul motiv pentru această evoluție îl reprezintă statutul României de membru UE și NATO. 23.2% menționează modul în care este guvernată țara, iar 13.4% situația economică internațională. 3% aleg alt motiv, iar 4.6% nu știu sau nu răspund.

Cred că statutul României de membru UE și NATO este principalul motiv pentru care țara se îndreaptă într-o direcție bună mai ales: votanții Elenei Lasconi și ai lui Mircea Geoană, votanții PNL și ai USR, bărbații, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educație superioară, locuitorii din urbanul mare.

Motive pentru care țara merge într-o direcție greșită: 82.2% dintre cei pesimiști cu privire la direcția țării cred că principalul motiv pentru această evoluție îl reprezintă modul în care este guvernată țara. 9.3% menționează situația economică internațională, iar 3.9% statutul României de membru UE și NATO. 1.5% aleg alt motiv, iar 3.1% nu știu sau nu răspund.

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.