ENIGMA EXPLOZIEI DIN TUNGUSKA

La 30 iunie 1908, un obiect cosmic a provocat o explozie puternică în Siberia, fără să lase un crater de impact.

La 30 iunie 1908, ora 7:14, un obiect cosmic s-a prăbușit în Siberia centrală. Explozia a creat o undă de șoc care a scos din rădăcini și a rupt zeci de milioane de copaci pe o suprafață de 2.000 de kilometri pătrați. Lumina provocată a aprins cerul în mare parte din Asia și Europa.

Primul lucru care i-a uimit pe cercetători a fost lipsa unui crater, deși toți au ajuns la concluzia că obiectul cosmic, care putea fi un asteroid sau o cometă, a explodat în atmosferă, la 5-10 kilometri deasupra pământului. Se estimează că explozia a fost de 1.000 de ori mai puternică decât bombele aruncate la Hiroshima și Nagasaki. Unda de șoc a fost atât de puternică, încât a trântit localnicii la pământ pe o rază de 60 de kilometri în jurul epicentrului.

În anul 2007, un profesor de la Universitatea Bologna a anunțat că s-ar putea să fi găsit, până la urmă, craterul. Ar fi vorba de Lacul Ceko, care nu apare pe nicio hartă a regiunii făcută înainte de 1908. Profesorul spune că acesta ar fi apărut după ce un fragment din obiectul ceresc ar fi căzut pe pământ.

Lipsa unui crater de impact a sugerat că obiectul nu ar fi putut fi un meteorit de fier robust, ci un obiect mai fragil, cum ar fi un asteroid pietros relativ rar sau o cometă mică. O altă explicație pentru explozia din regiunea Tunguska este o eliberare rapidă a gazului metan în aer din pământul mlăștinos. Cu toate acestea, nici după 116 ani, enigma Tunguska rămâne nerezolvată, oferind un mister greu de descifrat.

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.