UCRAINA CERE O INVITAȚIE DE ADERARE LA NATO ÎNAINTE DE PLECAREA LUI JOE BIDEN DE LA CASA ALBĂ

Ucraina solicită o invitație de aderare la NATO înainte de plecarea lui Joe Biden, considerând acest gest un semnal politic important.

Ucraina cere o invitaţie de aderare la NATO înainte ca Joe Biden să plece de la Casa Albă considerând că ar fi o realizare potrivită pe care să o lase în urmă preşedintele american, a declarat pentru Reuters ambasadoarea Kievului la Alianţa Nord-Atlantică, transmite News.ro.

„Ideea noastră este că a oferi Ucrainei o invitaţie în acest moment este un semnal politic”, a declarat Nataliia Galibarenko, ambasadorul Kievului la NATO. „Credem sincer că poate face parte din moştenirea (actualei) administraţii americane”, a spus ea într-un interviu pentru Reuters acordat la sediul misiunii ucrainene la NATO, care se află vizavi de sediul Alianţei de la Bruxelles.

Alegerile prezidențiale americane de luna viitoare creează o incertitudine majoră pentru Ucraina, în măsura în care Washingtonul a fost cel mai mare furnizor de ajutor militar al Kievului în războiul său împotriva invaziei Rusiei. În timp ce vicepreședinta democrată Kamala Harris a semnalat continuarea sprijinului pentru Ucraina, ea nu a precizat nivelul acestui sprijin, iar fostul președinte republican Donald Trump nu a fost clar cu privire la modul în care ar gestiona războiul.

Dacă ar face parte din NATO, Ucraina ar deveni parte a pactului de apărare reciprocă al alianţei militare conduse de SUA, ceea ce înseamnă că un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor, deși procesul de aderare poate dura ani, pentru adaptare la standardele NATO.

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.