PREMIUL NOBEL PENTRU CHIMIE 2024: INOVAȚII ÎN DESIGNUL ȘI PREDICȚIA PROTEINELOR

Academia Regală Suedeză de Științe acordă Premiul Nobel pentru Chimie pentru descoperiri esențiale în domeniul proteinelor.

Academia Regală Suedeză de Științe a acordat, miercuri, 9 octombrie, Premiul Nobel pentru Chimie pe 2024 lui David Baker „pentru designul computațional al proteinelor” și lui Demis Hassabis și John M. Jumper pentru „predicția structurii proteinelor”. Hans Ellegren, secretarul general al Academiei Regale Suedeze de Științe, a făcut anunțul.

Premiul pentru Chimie din acest an se referă la proteine, instrumentele chimice ingenioase ale vieții, scriu cei de la News.ro. David Baker a reușit performanța aproape imposibilă de a construi tipuri complet noi de proteine. Iar Demis Hassabis și John Jumper au dezvoltat un model AI pentru a rezolva o problemă veche de 50 de ani: predicția structurilor complexe ale proteinelor. Aceste descoperiri au un potențial enorm.

Proteinele controlează și conduc toate reacțiile chimice care, împreună, stau la baza vieții. Proteinele funcționează, de asemenea, ca hormoni, substanțe semnal, anticorpi și elemente constitutive ale diferitelor țesuturi, potrivit unui comunicat al Comitetului Nobel.

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.