ROMÂNIA ÎN LUMINA CULTURII LA SATUL FRANCOFONIEI DIN PARIS

România va fi prezentă la Satul Francofoniei din Paris cu importante evenimente culturale.

Festivalul și Concursul Internațional George Enescu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Național de Teatru și alte importante manifestări de muzică, artele spectacolului și cinematografie vor reprezenta România la Satul Francofoniei din Paris sub motto-ul „La Roumanie, j’en ai envie!”, până pe 6 octombrie.

„Ministerul Culturii susține prezența României în Village de la Francophonie / Satul Francofoniei, în contextul Summitului Francofoniei de la Paris, participare care se va centra în jurul marilor festivaluri internaționale de muzică, artele spectacolului și cinematografie. Între festivalurile prezentate la Paris publicului larg se numără Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Național de Teatru, Transilvania International Film Festival – TIFF, Festivalul Internațional de Teatru Shakespeare de la Craiova, Classix Festival, Euphonia Festival, IconArts Festival and Academy, Festivalul de Film Anonimul, The Jazz Cave Festival, CellEAST Festival”, transmite Artexim, instituție în subordinea Ministerului Culturii.

Village de la Francophonie / Satul francofoniei este organizat în perioada 2-6 octombrie 2024 în CENTQUATRE-PARIS, un sit arhitectural, iar intrarea la evenimente este liberă.

În Satul Francofoniei / Village de la Francophonie, țările participante au oportunitatea de a-și face cunoscute culturile, patrimoniile și societățile în fața publicului larg.

„Este atât o onoare, cât și o plăcere să vă invităm să explorați cultura diversă a României prin prezența noastră la Village de la Francophonie. Sub tema „La Roumanie, j’en ai envie!”, ne propunem să vă oferim o fereastră deschisă către diversitatea culturală și creativitatea bogată a României, o națiune în care tradiția întâlnește inovația și unde creativitatea înflorește prin muzică, teatru, film și arte, favorizând dialogul și colaborarea internațională. Participarea României reprezintă o reafirmare a apartenenței noastre la valorile francofone de pace și inovație. Într-o lume din ce în ce mai interconectată, cultura este o punte care ne aduce împreună și ne ajută să construim o societate mai armonioasă și mai incluzivă. Ca ministru al Culturii, vă doresc o experiență minunată la standul României, unde veți avea ocazia să descoperiți bogăția scenei noastre culturale printr-o varietate de activități.”, a transmis Raluca Turcan, ministrul Culturii.

Printre evenimentele ce vor avea loc în Satul Francofoniei / Village de la Francophonie, se numără și „Consultații poetice”, un proiect proiect produs de Théâtre de la Ville – Paris, după o idee de Emmanuel Demarcy-Mota, cu participarea a doi actori ai Teatrului Național “Radu Stanca” din Sibiu și a doi actori de la Teatro della Pergola. Va fi prezentat în Satul Francofoniei/ Village de la Francophonie din Paris, în 3 octombrie 2024, de la 12:00 la 14:00 și de la 15:00 la 18:00.

Sâmbătă, 5 octombrie 2024, de la ora 11:30, va avea loc în Salle 200 din cadrul CENTQUATRE-PARIS, un concert de excepție susținut de Orchestra de Cameră Radio alături de violonistul Valentin Șerban, câștigător al Concursului Enescu, ediția a XVII-a. Programul evenimentului cuprinde lucrări de Enescu, Silvestri, Mendelssohn, Saint-Saëns și Bartók. Biletele sunt gratuite și se pot rezerva aici: https://festivalfrancophonie2024.org/evenements/concert-roumanie-orchestre-de-chambre/

Tot sâmbătă, 5 octombrie 2024, de la ora 14:00, în spațiul AGORA ÉCURIE va avea loc Panelul Festivalul Internațional George Enescu, motor de promovare a muzicii universale și model de cooperare între culturi; Cooperarea culturală franco-română, Teatrul ca Vector de Identitate Francofonă: Perspective Românești și Internaționale. Standul României la Village de la Francophonie este un proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii. Organizator: ARTEXIM, instituție în subordinea Ministerului Culturii.

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.