PRIMA RACHETĂ BALISTICĂ GERMANĂ V-2 LANSEAZĂ CU SUCCES ÎN SPAȚIU

În ziua de 3 Octombrie 1942, racheta V-2 a fost lansată cu succes din Peenemünde, devenind primul obiect făcut de om care a ajuns în spațiul extraterestru.

V-2, cunoscută sub numele tehnic de Aggregat-4 (A-4), a fost prima rachetă balistică cu rază lungă de acțiune dezvoltată în Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A fost concepută pentru a fi folosită împotriva Londrei.

Proiectarea și producția rachetei V-2 au avut loc la Peenemünde sub îndrumarea lui Wernher von Braun, fiind ulterior produse în serie la uzinele Mittelwerke din apropierea orașului Nordhausen.

Racheta V-2 era propulsată cu propergol lichid și a reprezentat primul obiect construit de om care a efectuat un zbor suborbital. A fost strămoșul rachetelor moderne, inclusiv al celor folosite în programele spațiale ale Statelor Unite și Uniunii Sovietice.

Ulterior celui de-al Doilea Război Mondial, guvernele american, sovietic și britanic au obținut acces la tehnologia V-2 și la oamenii de știință germani implicați în crearea acesteia prin diverse operațiuni.

Racheta V-2 a fost prezentată de propaganda nazistă ca răzbunare față de bombardierele care atacau orașele germane. Cu o rază de acțiune de 400 de kilometri și viteză supersonică, V-2 a provocat distrugeri masive, soldate cu pierderi semnificative de vieți omenești.

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.