ROMÂNIA ȘI TRATATUL DE LA BERLIN DIN 1878

În 1878, România pierdea Basarabia și obținea Dobrogea în urma Congresului de la Berlin.

În ziua de 2 Octombrie 1878, în Parlamentul României, se votează o motiune în legătură cu hotărârile Congresului de la Berlin („Silita de hotărârea Puterilor Mari și spre a nu fi o piedică la întărirea păcii, Camera împuternicește Guvernul a se supune voinței întregii Europe, retrăgând autoritățile civile și militare din Basarabia…”).

Harta modificărilor frontierelor statelor europene în urma Tratatului de la Berlin 1878 arată schimbările survenite. Cele șapte mari puteri europene participante la Congresul de la Berlin au fost: Germania, Regatul Unit, Austro-Ungaria, Franța, Imperiul Otoman, Italia și Imperiul Rus, cu cancelarul german Otto von Bismarck influențând decisiv luarea hotărârilor.

Prin tratat, România pierdea Basarabia istorică și obținea Dobrogea, în urma presiunilor Rusiei. Rusia a oferit Dobrogea, Delta Dunării și Insula Șerpilor în schimbul sudului Basarabiei datorită interesului său strategic în zona Gurilor Dunării.

Rusia a forțat acest schimb, luând în considerare alipirea unor teritorii istorice ale României: Județul Cahul, Județul Izmail și Județul Bolgrad, astăzi parte a Ucrainei din 1991.

Delegația română, condusă de primul ministru Ion C. Brătianu și ministrul de externe Mihail Kogălniceanu, a protestat la Congresul de la Berlin, susținând dreptul României asupra Dobrogei și Deltei Dunării, considerând că aceste teritorii istorice trebuie să rămână în componența țării-mamă. La 13 octombrie, Rusia a început ocuparea Basarabiei istorice, incluzând județele Cahul, Ismail și Bolgrad.

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.