IMPLEMENTAREA SISTEMULUI DE MONITORIZARE ELECTRONICĂ ÎN JUDEȚUL ARGEȘ

Implementarea sistemului de monitorizare electronică în județul Argeș aduce schimbări semnificative în gestionarea violenței domestice.

Începând cu 1 octombrie 2024, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică va fi operaționalizat și în județul Argeș, alături de alte 17 județe – se arată într-un comunicat de presă al IPJ Argeș.

Au fost identificate și amenajate spațiile destinate desfășurării activităților de monitorizare electronică, procedura de dotare a acestora cu logistica necesară fiind definitivată.

Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare.

Utilizarea acestor sisteme permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor sau, pe viitor, respectarea obligațiilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu, controlului judiciar, controlului judiciar sub cauțiune.

Monitorizarea se va realiza automat, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora și în raport de anumite reguli.

Identitatea persoanei supravegheate și a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea.

Pentru monitorizarea electronică sunt stabilite roluri clare, reguli și proceduri de monitorizare, alertare și intervenție, prin partajarea informațiilor, astfel încât, în cadrul monitorizării, să nu fie cunoscute datele purtătorilor dispozitivelor de supraveghere, ci doar identificatoarele (ID-urile) acestor dispozitive.

După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere, precum și organul judiciar care a impus obligația de a purta un dispozitiv electronic de supraveghere va avea acces, în anumite condiții stabilite de lege, la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic, în scopul verificării respectării obligațiilor ce revin persoanei supravegheate.

În primele 8 luni ale anului 2024, pe raza județului Argeș, polițiștii au intervenit la 2.596 de cazuri de violență domestică, ceea ce reprezintă o scădere cu 10,93% față de situația din aceeași perioadă a anului trecut, cea mai mare parte fiind sesizări prin S.N.U.A.U. 112.

În această perioadă, au fost înregistrate 581 de infracțiuni de violență în familie, reprezentând o scădere cu 12,36% față de perioada similară a anului trecut.

Ca urmare a verificărilor efectuate de polițiștii care au intervenit la evenimentele de violență domestică, prin parcurgerea procedurii legale de evaluare a situației de risc, au fost emise 177 de Ordine de protecție provizorii, cu 11 mai puține față de situația din cele 8 luni ale anului precedent.

De asemenea, în perioada de referință a anului în curs, au fost emise de către instanțele de judecată 291 de ordine de protecție, reprezentând o creștere cu 19,24%.

Un număr mai mare de infracțiuni din sfera celor de violență domestică arată amploarea fenomenului și necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui.

În același timp, indică faptul că victimele violenței domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliția Română.

Polițiștii emit ordine de protecție provizorii, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestuia.

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.