STUDIU: VINDECAREA CLINICĂ A UNUI PACIENT CU DIABET DE TIP 1 PRIN TRANSPLANT DE INSULE CELULARE DERIVATE DIN CELULE STEM PLURIPOTENTE INDUSE

Cercetătorii din China au realizat vindecarea clinică a unui pacient cu diabet de tip 1 prin transplantul unor insule celulare derivate din celule stem pluripotente induse chimic, conform unui studiu publicat în revista Cell.

Terapia cu insule CiPSC ce viza vindecarea unui caz de diabet de tip 1, prima încercare de acest tip, a fost realizată de o echipă de oameni de ştiinţă din domeniul medical. Diabetul de tip 1 este una dintre cele mai severe forme ale bolii şi reprezintă o ameninţare gravă pentru sănătatea oamenilor.

Metodele actuale de tratament al diabetului de tip 1 nu permit un control precis al glicemiei, ceea ce duce la complicaţii ce afectează calitatea vieţii pacienţilor. Wang Shusen de la Spitalul Principal Central din Tianjin a subliniat că terapia tradiţională bazată pe transplantul de insule celulare reprezintă o strategie alternativă eficientă, dar este limitată de penuria de donatori de pancreas.

În cadrul studiului, o pacientă complet dependentă de insulină și cu control deficitar al glicemiei a fost tratată cu succes prin transplant de insule CiPSC. După intervenţie, pacienta a devenit independentă de insulină și nu a mai necesitat injecţii timp de peste un an, prezentând markeri sănătoși ai diabetului, confirmând vindecarea clinică a diabetului de tip 1.

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.