ANCHETĂ LA CÂMPULUNG: SUSPICIUNI DE FRAUDĂ CU FONDURI EUROPENE

Parchetul European investighează suspiciuni de fraudă cu fonduri europene la Câmpulung, legate de companii private.

În martie anul acesta, Parchetul European a fost sesizat în legătură cu suspiciuni legate de activitatea unor companii private care ar fi obținut fonduri europene, în anul 2023, în baza unor documente sau declarații false, inexacte sau incomplete. Și era vorba despre două firme partenere ale municipiului Câmpulung în implementarea unui proiect finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman (POCU) și a fost depus prin Asociația GAL (Grupul de Acțiune Locală) Câmpulung Muscel.

Și nu a trecut mult timp, doar câteva zile, iar un procuror european delegat, activând în cadrul biroului teritorial de la București, a decis să inițieze o investigație, adică să înceapă o anchetă legată de sesizarea din martie. Cazul R. 000528/2024. Procurorul Alexandru Lăzărescu își motivează astfel decizia de demarare a anchetei: ”În urma verificării informațiilor primite, se constată faptul că sunt întrunite criteriile pentru exercitarea competenței EPPO (Parchetului European)”. Iar asta pentru că, citez, ”din cuprinsul sesizării și al înscrisurilor atașate acesteia rezultă că acțiunile descrise conturează conduite infracționale incriminate la nivel european” prin legislația privind combaterea faptelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene prin mijloace de drept penal, iar la nivel național de Legea nr. 78 din 2000, art. 18.1 alin. 1. Legea 78 e cea cu prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție. Așadar, anchetă la Câmpulung!

Doar că nu sunt avute în vedere persoane fizice sau juridice, se fac cercetări in rem, adică se verifică dacă s-au comis sau nu fapte penale. Dacă se va ajunge la concluzia că acestea există, se va trece la identificarea și anchetarea autorilor. În această privință, după ce a apărut informația în spațiul public – nu imediat, în aprilie, ci la începutul lui septembrie, în plină expansiune a candidaților la Președinție printre care se află și primărița Câmpulungului – ținta a devenit cu precădere Elena Lasconi. Deși, repet, deocamdată nu sunt vizate persoane în cadrul anchetei.

Motiv pentru care primărița a arătat cu degetul către PSD. ”Poate să vină oricine să controleze orice”, a declarat aceasta, revenind și asupra declarațiilor anterioare cum că ”de când sunt primar nu există niciun proiect, nicio măcar reparație la care să nu am solicitări pe Legea 544, petiții, cercetări penale și controale”. Revenind la esența anchetei, conform celor de la Parchetul European în vizor se află activitatea unor companii private. Și este vorba despre două firme care au fost partenere autorităților în implementarea proiectului în care au fost parte, în afară de acele companii, municipalitatea Câmpulung, Spitalul Municipal Câmpulung, Direcția de Asistență Socială Câmpulung și Liceul Tehnologic Auto. Toți parteneri pe un buget cu o valoare totală 11.169.169,52 lei!

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.