MONUMENTUL EROILOR POMPIERI DIN BUCUREȘTI

Inaugurat în memoria luptei din 13 Septembrie 1848 împotriva trupelor turcești.

În ziua de 13 Septembrie 1901, pe Calea 13 Septembrie din București a fost inaugurat Monumentul Pompierilor, în prezența prim-ministrului Dimitrie Sturdza, în memoria celor căzuți la 13 septembrie 1848, în lupta cu trupele turcești.

Grupul statuar realizat de E. Hegel o reprezintă pe Nike, personificarea Victoriei, care anunță cu trompeta biruința, iar cu celălalt braț sprijină un ostaș rănit.

Monumentul Eroilor Pompieri din București este realizat din bronz de sculptorul Wladimir Hegel (între anii 1899-1901) și a fost dezvelit la 13 septembrie 1901 pe Dealul Spirii, în fața Arsenalului Armatei, fiind închinat eroilor pompieri care au ripostat trupelor otomane venite să înăbușe Revoluția de la 1848.

La ceremonia de inaugurare au participat și 17 eroi care se mai aflau în viață. Monumentul Eroilor Pompieri fusese înscris la poziția 135 pe lista monumentelor de artă din HCM 1860A/1955.

Ca urmare a construirii Casei Poporului – în prezent, Palatul Parlamentului – monumentul a fost dezafectat în 1984. Mai târziu, a fost mutat la intersecția Căii 13 Septembrie cu Str. Izvor, și a fost redezvelit în data 13 septembrie 1990 în fața Hotelului JW Marriott, unde se găsește și la ora actuală.

În prezent, Monumentul Eroilor Pompieri din București este înscris în Lista monumentelor istorice 2010 – Municipiul București – la nr. crt. 2269, cod LMI B-III-m-B-19951, sub denumirea Monumentul pompierilor din Dealul Spirii.

Acest monument este ridicat în memoria luptelor cu armata turcească venită să înăbușe Revoluția de la 1848 din Muntenia. Astfel, la data de 13 Septembrie 1848 trupele otomane comandate de Fuad-efendi, intră în București, capitala Țării Românești.

Bătălia din Dealul Spirii a fost marcată de rezistența eroică a trupelor românești conduse de Colonelul Radu Golescu împotriva forțelor otomane, iar Monumentul Eroilor Pompieri din București reamintește de curajul și sacrificiul acestor eroi în lupta pentru libertate.

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.