Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, avertizează că viitorul României este incert în contextul actual.
Secretarul general adjunct al Alianţei Nord Atlantice (NATO), Mircea Geoană, consideră că România se află „într-un moment de cumpănă al istoriei naţionale” şi că direcţia naţiunii depinde de rezultatul alegerilor din luna decembrie, relatează Agerpres.
Prezent la Suceava la lansarea cărţii „Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO”, al cărei autor este, Geoană a spus că „viitorul României nu este garantat” şi că ţara noastră are mai multe „viitoruri posibile”.
„Ceea ce încerc să vă spun este că nici viitorul României nu este garantat. Sunt mai multe viitoruri posibile şi în clipa de faţă şi într-un context internaţional care se modifică extrem de tumultuos, nu doar geopolitic, ci şi tehnologic, dar la nivelul ideilor, la nivelul societăţii. Suntem într-un moment de cumpănă al istoriei naţionale. (…) Astăzi suntem în faţa unei bătălii pentru viitorul României. De ceea ce alegem va depinde direcţia naţiunii noastre pentru anii care vin şi deceniile care vin (…) Nu este un an obişnuit, nu este o perioadă obişnuită. Este o perioadă … din acelea… în care aşa cum îţi croieşti, aşa vei merge”, a afirmat Geoană.
Oficialul NATO a adăugat că România are şansa de a nu mai fi graniţa de Est a Europei, ci „inima Europei”, atât din punct de vedere geografic, cât şi politic, economic sau strategic.
„Pentru noi, în România, avem, pentru prima dată în multe secole, şansa să nu mai fim graniţa de Est a Vestului, ci prin aducerea Ucrainei, a Moldovei, sperăm şi a Georgiei, şi a Balcanilor, să nu mai fim practic la periferia geografică a Europei, să fim în centrul şi inima Europei geografic, politic, economic, strategic şi ca respect pentru naţiunea românească în Europa şi în lume”, a adăugat Mircea Geoană.
Acesta a amintit de modelul de organizare politică în România, afirmând că „sistemul politic a rămas în urma societăţii româneşti” şi că „hiperpolitizarea statului român creează disfuncţii severe în interiorul statului”.
Sursa: Realitatea de Arges