INTERZICEREA „PROPAGANDEI” LGBT+ ÎN ŞCOLI, VOTATĂ DE PARLAMENTUL BULGAR

Parlamentul bulgar interzice „propaganda” LGBT+ în școli, într-un vot surpriză generat de Jocurile Olimpice.

Parlamentul bulgar a votat miercuri cu o majoritate copleșitoare interzicerea „propagandei” LGBT+ în școli, un vot surpriză care intervine pe fondul „războiului cultural” alimentat de Jocurile Olimpice de la Paris, relatează AFP, conform News.ro.

Amendamentul, propus de partidul de extremă dreapta pro-rus Vazrajdane (Renaștere), a fost adoptat cu 159 de voturi pentru, 22 împotrivă și 13 abțineri. Textul face ilegală „încurajarea” unei „orientări sexuale netradiționale” și a unei identități de gen „alta decât cea biologică”, după modelul unei legi ungare puternic criticate de Bruxelles.

Raportorii au justificat necesitatea unei legislații rapide prin „normalizarea inacceptabilă a orientării sexuale netradiționale”, generată de ceea ce au descris drept „propaganda” continuă. Denița Lubenova, avocat în cadrul asociației LGBT+ Deistvie (Acțiune), spune că parlamentarii au „profitat” de „războiul cultural” actual din jurul Jocurilor Olimpice pentru a promova această lege.

Biserica Ortodoxă a criticat puternic ceremonia de deschidere, care a făcut loc minorităților sexuale și de gen, iar Bulgaria a denunțat participarea boxerului algerian Imane Khelif și a boxerului taiwanez Lin Yu-ting, considerând că aceștia reprezintă „celălalt sex”.

În cursul serii, pe străzile capitalei Sofia au ieșit manifestanți pentru a protesta față de adoptarea textului, strigând „Rușine să vă fie” și „Nu mai alungați oamenii din Bulgaria”.

Radoslav Stoianov, vicepreședinte al Comitetului bulgar Helsinki pentru apărarea drepturilor omului, a explicat că noua legislație va împiedica difuzarea de „informații științifice” către elevi despre minorități.

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.