CASTRUL ROMAN JIDOVA INTRĂ ÎN PATRIMONIUL UNESCO

Castrul Roman Jidova, cea mai importantă fortificație romană din Argeș, a fost inclus în Patrimoniul UNESCO, alături de Ansamblul «Calea Eroilor» de la Târgu Jiu.

Castrul Roman Jidova, aflat în administrarea Muzeului Județean Argeș, a intrat în Patrimoniul UNESCO – se arată într-un comunicat de presă al C.J. Argeș. De fapt, este vorba despre întreaga linie de fortificații construită de Imperiul Roman în Dacia, Castrul mare din punctul „Jidova” – Câmpulung fiind cea mai importantă și mai bine păstrată construcție militară de acest gen de pe traseul Limesului Transalutanus, fiind în același timp și singura edificată din piatră.

România a depus, în ianuarie 2023, la Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO, dosarul de nominalizare pentru Frontierele Imperiului Roman – Dacia, iar sâmbătă, 27 iulie 2024, dosarul a primit acceptul pentru a fi inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Tot sâmbătă, UNESCO și-a dat acceptul și pentru Ansamblul monumental «Calea Eroilor», realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu. Ansamblul de fortificații, în care Castrul Roman Jidova este cel mai important, este primul element din Argeș aflat în Patrimoniul UNESCO, Mânăstirea Curtea de Argeș fiind pe lista de așteptare.

125 de kilometri din cei 235, adică mai mult de jumătate din limesul transalutan se află pe teritoriul județului Argeș. În județul nostru sunt și 10 din cele 15 castre pe teritoriile localităților Câmpulung, Rucăr, Purcăreni, Albota, Săpata, Urluieni și Izbășești. De precizat că Frontierele Imperiului Roman – Dacia reprezintă cel mai mare segment al Frontierelor Imperiului Roman și, în afară de acest sector terestru, mai cuprinde și sectoarele fluviale, caracterizate prin tipuri, amplasări și densități variate de instalații militare distribuite în teritoriu, având o lungime de o mie de kilometri.

„Putem să anunțăm cu bucurie și cu mândrie că județul Argeș a fost inclus pe lista UNESCO, prin decizia Comitetului Patrimoniului Mondial organizat în India, la New Delhi, weekend-ul trecut, prin șapte edificii cuprinse în Limes Transalutanus. Este vorba despre obiective cu care ne mândrim, unul dintre ele – Castrul Roman Jidova – fiind în proprietatea Consiliului Județean Argeș și în administrarea Muzeului Județean Argeș. Cu această ocazie, iată că Argeșul intră în lista selectă a județelor, a regiunilor care au în patrimoniu obiective cuprinse în lista UNESCO. Profit de ocazie pentru a invita publicul iubitor de frumos și de istorie să treacă pragul castrului nostru aflat în vecinătatea municipiului Câmpulung.” – Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.