DIRECȚIA SILVICĂ ȘI ARMAND CHIRILOIU: REALITĂȚI PARALELE PE TRANSFĂGĂRAȘAN

Direcția Silvică Argeș și Armand Chiriloiu refuză să-și asume responsabilitatea privind urșii de pe Transfăgărășan, punând în pericol siguranța națională.

Direcția Silvică Argeș și Armand Chiriloiu trăiesc într-o realitate paralelă, similară statului paralel de care se tot vorbește în ultima vreme. Nu-și fac treaba, la modul elementar, în chestiunea urșilor de pe Transfăgărășan și nu acceptă în ruptul capului că au greșit. În fapt, refuză să-și asume orice responsabilitate în această problemă, care, având în vedere că mor oameni, a devenit una de siguranță națională.

Recent, Direcția Silvică a fost amendată de Jandarmeria Argeș pe motiv că personalul silvic din zona Arefu nu-și îndeplinește serviciul elementar în privința supravegherii și a hrănirii urșilor care se plimbă-n voie pe “bulevardul” Transfăgărășan, punând în pericol siguranța turiștilor și nu numai. Atenție, vorbim de responsabilități clare, confirmate și de instanță, nu de păreri sau de povești vânătorești, cu care e familiarizat don Armando!

Practic, sesizați de apelurile la 112 ale unei familii disperate, jandarmii au intervenit și au îndepărtat șapte urși, din zona Molivișu, care puneau în pericol siguranța respectivei familii. Au făcut jandarmii ce trebuia să facă personalul silvic, cel care e obligat prin atribuțiile de serviciu să supravegheze și să hrănească urșii, astfel încât să-i țină departe de traseele turistice.

Penalizarea Direcției Silvice s-a concretizat într-un proces verbal de contravenție și o amendă de 2000 lei. Neacceptând însă ideea că a greșit și că Jandarmeria cere și obligă la respectare legii, Direcția Silvică și Chiriloiu au atacat în instanță procesul verbal de contravenție. Și au pierdut la fond, la Judecătoria Pitești, unde un magistrat integru a menținut ca fiind corectă și legală amenda dată de Inspectoratul Județean de Jandarmi. Ba a motivat, cu subiect și predicat, cum cei de la silvic sunt vinovați și au responsabilităţi, fără dubiu, în privința supravegherii și a hrănirii urșilor, astfel încât să fie ținuți departe de traseele turistice.

Direcția și Chiriloiu au atacat procesul verbal de contravenție, cu toate că amenda e una simbolică, deși decent era să-și asume vinovăția. În fine, nu cerem luciditate acolo unde nu e. Cităm din sentința judecătorească, una care ne scutește de orice alte comentarii: „Simpla prezență într-un spațiu destinat circulației publice a unor animale sălbatice de dimensiuni considerabile, precum ursul brun, constituie cu certitudine o amenințare pentru siguranța și integritatea persoanei”.

Ar mai fi de amintit două aspecte. Primul, că Armand Chiriloiu si cei de la Silvic, dacă sunt primii la recompense financiare, sunt ultimii la respectarea responsabilităților în privința urșilor. S-a ajuns la prime de aproape 10.000 de euro în cazul directorului Chiriloiu și sume uriașe pentru oamenii săi de încredere – director adjunct, director economic, șofer, secretară, cabanier. Apropo, Chiriloiu și Direcția Silvică ne-au furnizat cifra totală a fondului de premiere pe 2022, peste 1 milion de euro (!!!), abia după ce le-am intentat proces pe refuzul respectării Legii 544, cea a liberului acces la informațiile de interes public.

Al doilea aspect privește refuzul de neînțeles al Direcției Silvice Argeș de a permite transferul unui urs cu o labă amputată, care-şi făcea veacul pe Transfăgărășan, către sanctuarul de urși de la Zărnești. Asta în ciuda solicitărilor repetate și de bun simț ale celor de acolo. Dacă tot n-au grijă de urși, de ce domnii de la Direcția Silvică îi refuză pe cei dispuși să o facă? Pe lângă neasumarea de responsabilități și de încăpățânare la limita patologicului – e vorba și de o răutate fundamentală.

A trebuit să vină ministrul mediului, Mircea Fechet, pe Transfăgărășan, ca să tranșeze rezonabil situația urșilor de aici. Cităm din declarația ministrului: “Sanctuarul Liberty de la Zărnești reprezintă, de ani buni, un model de excelență la nivel mondial în gestionarea, în primul rând a urșilor… Efortul echipei care gestionează acest complex este lăudabil şi sper să învățăm și noi multe din această experiență. În ceea ce privește urșii de pe Transfăgărășan, cred că acest loc este cel mai potrivit pentru a deveni noua lor casă…”

Să sperăm, totuşi, că ministrul mediului nu s-a “pripit” cu această măsură, fără să ceară „acordul” marelui silvicultor și vânător Armand Chiriloiu. Pentru care urșii sunt probabil importanți în primul rând ca trofeu și mai puțin ca parte integrantă a realității înconjurătoare.

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.