DECIZIE FERMĂ A CURȚII INTERNAȚIONALE DE JUSTIȚIE ÎN CAZUL ISRAELULUI ȘI TERITORIILOR PALESTINIENE

Curtea Internațională de Justiție a declarat ilegale ocupația și politicile Israelului în teritoriile palestiniene ocupate.

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) și-a emis avizul consultativ la 19 iulie, hotărând că ocupația și politicile Israelului în teritoriile palestiniene ocupate, și anume Cisiordania, Ierusalimul de Est și Gaza, sunt ilegale în temeiul dreptului internațional, potrivit The Cradle.

Președintele CIJ, Nawaf Salam, a declarat: „Abuzul susținut al Israelului de poziția sa de putere ocupantă prin anexarea și afirmarea unui control permanent asupra teritoriului palestinian ocupat și frustrarea continuă a dreptului poporului palestinian la autodeterminare încalcă principiile fundamentale ale dreptului internațional și face ilegală prezența Israelului în teritoriul palestinian ocupat”.

Pe lângă faptul că a decis că prezența continuă a Israelului în teritoriile ocupate este ilegală, instanța a declarat că Israelul are obligația de a pune capăt prezenței sale acolo cât mai curând posibil. Hotărârea a adăugat că Israelul trebuie să înceteze imediat toate noile activități de colonizare și să evacueze toți coloniștii din teritoriile palestiniene ocupate. În plus, statul Israel trebuie să plătească despăgubiri pentru prejudiciile cauzate palestinienilor din teritoriile palestiniene ocupate.

Curtea a hotărât, de asemenea, că ONU și statele sale membre au obligația de a nu recunoaște ocupația Israelului ca fiind legală și nu trebuie să ofere Israelului asistență în menținerea ocupației. În cele din urmă, Curtea a hotărât că ONU, inclusiv Adunarea Generală și Consiliul de Securitate, ar trebui să ia în considerare măsuri pentru a pune capăt cât mai curând posibil ocupației ilegale a teritoriului palestinian de către Israel. În hotărârea sa, instanța a confirmat rezoluțiile anterioare ale ONU, potrivit cărora este ilegal, în conformitate cu dreptul internațional, să dobândești teritorii prin forță și să modifici teritoriul cucerit prin transferul unei populații străine în interiorul frontierelor sale în vederea colonizării.

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.