Decizia Instituției Prefectului de a ataca hotărârea Consiliului Județean Argeș a stârnit critici dure din partea președintelui instituției județene.
Vineri, 19 iulie, în cadrul unei conferințe de presă organizată de Consiliul Județean Argeș a fost comentată decizia Instituției Prefectului de a ataca în instanță hotărârea C.J. Argeș (nr. 199/27.06.2024) privind actualizarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2024.
“Am decis să organizăm această conferință de presă pentru că ne confruntăm, iată, cu efectele frustrărilor și incompetenței unor indivizi care se folosesc abuziv de funcțiile obținute politic și pun în pericol viețile argeșenilor și dezvoltarea județului. Decizia Instituției Prefectului de a ataca hotărârea în integralitatea ei afectează sute de mii de argeșeni și pune în pericol proiectele de dezvoltare a cel puțin trei sferturi dintre localitățile județului. Pentru că, în afară de faptul că zeci de primării riscă să piardă astfel proiecte importante sau să nu le poate finaliza pe cele în implementare, cel mai grav este că sunt puse în pericol chiar și viețile oamenilor. Vă dau doar un exemplu, poate cel mai grav, prin această decizie halucinantă angiograful de la Spitalul Județean nu va mai putea funcționa. Fiind o acțiune unică la nivel național, fără vreun temei legal, ci invocând doar faptul că nu a fost un subiect suficient de dezbătut public, prefectul a vrut să-și arate autosuficiența și a blocat astfel dezvoltarea a zeci de localități și pune în pericol, așa cum am spus, sănătatea și viețile oamenilor” – a precizat președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă.
Conform legislației în vigoare, suma corespunzătoare cotei de 6% se repartizează, prin hotărâre a consiliului județean, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală pe care unitățile administrativ-teritoriale din județ, în mod justificat, nu le pot finanța din veniturile proprii. “Consiliul Județean Argeș a solicitat tuturor primăriilor din județ necesarul de cofinanțare pentru proiectele/ programele pe care le derulează în anul 2024. Am ținut de cont susținerea proiectelor pe fonduri europene, de excedentul bugetar, de gradul de încasare, de dovada deconturilor din alocările precedente, de necesitățile urgente ale comunităților. Astfel au fost repartizate sumele pentru localități neținându-se cont de culoarea politică. Ne-am întâlnit și am discutat cu fiecare primar în parte cu documentele în față. Suntem chiar printre puținele consilii județene din țară care are criterii de alocare” – a mai spus Ion Mînzînă.
Legea nr. 273/2006 reglementează repartizarea acestor sume fără să prevadă în mod expres criterii privind alocarea lor. “Poate ar mai trebui precizat faptul că în perioada 2019 – 2024, la nivelul Consiliului Județean Argeș au fost adoptate 64 de hotărâri privind actualizarea bugetului de venituri și cheltuieli. Din acestea 10 hotărâri se referă la repartizarea sumelor alocate primăriilor pentru finanțarea cheltuielilor necesare realizării unor obiective de investiții. Niciuna nu a fost atacată în instanță” – a adăugat Ion Mînzînă.
Prin blocarea acestei hotărâri a C.J. Argeș sunt afectate și alte instituții și blocate mai multe proiecte:
1. La Spitalul Județean de Urgență Pitești # Neachiziționarea Sistemului hemodinamic pentru angiograf determină imposibilitatea desfășurării procedurilor de angiografie coronariană, principalii prejudiciați fiind pacienții a căror viață nu va putea fi salvată. # Neachiziționarea licențelor necesare pentru partea de IT determină consecințe de ordin funcțional, respectiv imposibilitatea calculării salariilor și a altor evidențe contabile, cât și a unor consecințe de ordin financiar – penalități, procese ce pot fi soldate cu daune interese.
2. La Spitalul de Pediatrie Pitești # Neîntocmirea documentațiilor și nerealizarea obiectivelor implică blocarea acccesării de fonduri europene pentru reabilitarea compartimentelor din cadrul unității. # Neducerea la îndeplinire a lucrărilor de întărire instalații electrice va avea drept rezultat blocarea actului medical afectând sănătatea și siguranța pacienților.
3. La Spitalul de Recuperare Respiratorie și Pneumologie „SF. Andrei” Valea Iașului # Nefinalizarea proiectului din fonduri externe nerambursabile (”Consolidarea infrastructurii medicale pentru a face față provocărilor ridicate de combatere a epidemiei de COVID-19 la Spitalul de Pneumoftiziologie „Sf Andrei”) determină rambursarea întregii valori alocate din Fondul European (9,56 mil. lei) # Nerealizarea obiectivului “ALIMENTAREA DE REZERVĂ DIN LINIA LEA ELECTROARGEȘ-ORAȘ” va crea perturbații grave în furnizarea de energie, ceea ce implică nefuncționarea aparaturii medicale cu consecințe asupra siguranței și sănătății pacienților.
4. La Spitalul de Recuperare Brădet # Anularea creditelor bugetare implică întreruperea unor proceduri de achiziție inițiate în condiții de legalitate, neachiziționarea de aparatură medicală cu impact asupra calității actului medical.
5. La Spitalul de Boli Cronice și Geriatrie “Constantin Bălăceanu Stolnici” Ștefănești # Anularea creditelor bugetare retrimestrializate implică, neducerea la îndeplinire a contractelor, neachitarea în termen a facturilor de echipamente medicale recepționate și plata unor penalități.
6. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș # Anularea creditelor bugetare aprobate în condiții de legalitate, solicitate în urma unor procese verbale ale ISU are drept consecință suspendarea licenței de funcționare a Complexului de Servicii Comunitare pentru Copii cu Dizabilități Câmpulung cu impact direct asupra beneficiarilor care, în acest caz, nu vor mai beneficia de servicii sociale.
Având în vedere faptul că data recomandată pentru primul termen de judecată este 14.01.2025, Consiliul Județean Argeș va apela la toate căile legale pentru soluționarea acestui dosar în regim de maximă urgență. În paralel s-au trimis toate documentele la Guvern și la ministerele de resort.
Sursa: Realitatea de Arges