Contestarea deciziei ICSID privind dosarul Roșia Montană de către Gabriel Resources

Compania canadiană Gabriel Resources a depus contestația la decizia tribunalului de arbitraj de la Washington (ICSID) referitoare la dosarul Roșia Montană, cerând anularea acesteia. Gabriel Resources solicită anularea hotărârii ICSID din 8 martie 2024, prin care România a câștigat procesul împotriva cererilor companiei canadiene, invocând un „dezacord puternic al unuia dintre cei trei arbitri”.

În cererea de anulare, Gabriel Resources reclamă „vicii capitale în constituirea tribunalului ICSID”, subliniind că doi dintre arbitri, Prof. Pierre Tercier și Prof. Zachary Douglas, nu au respectat cerințele de independență și imparțialitate impuse de Convenția ICSID și nu au dezvăluit adecvat relațiile lor cu părțile implicate, inclusiv cu avocatul României.

Decizia majorității privind răspunderea este contestată de Gabriel Resources pentru „excese de putere evidente”, nerespectarea legislației aplicabile, abateri grave de la normele fundamentale de procedură și lipsa motivării deciziilor pe aspecte esențiale. Compania a solicitat, de asemenea, suspendarea executării deciziei referitoare la costurile de judecată de 10 milioane USD acordate României.

În dosarul Roșia Montană, ICSID a dat dreptate României, respingând cererile de despăgubiri de 6,7 miliarde euro ale Gabriel Resources. România nu va plăti nicio despăgubire companiei, ci urmează să recupereze cheltuielile de judecată de aproximativ 10 milioane de dolari. Accidentul mortal în Argeș, unde șoferul a părăsit locul faptei, este un alt eveniment ce a atras atenția opiniei publice.

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.