Fortul 13 Jilava va deveni muzeu 

Alina Gorghiu, ministra Justiției, vizitează Penitenciarul București Jilava

Marți, 2 iulie, Alina Gorghiu, ministra Justiției și președinta PNL Argeș, s-a deplasat într-o vizită de lucru la Penitenciarul București Jilava. În cadrul acestei vizite, au fost prezentate măsurile luate pentru trecerea Fortului 13 Jilava din administrarea Ministerului Justiției la Consiliul Județean Ilfov, prin Administrația Națională a Penitenciarelor – Penitenciarul București Jilava. Acest demers are ca scop valorificarea potențialului istoric, social, cultural și turistic al clădirii.

Pe data de 28 iunie 2024, Guvernul a adoptat o Hotărâre în acest sens. Alina Gorghiu a subliniat importanța transformării Fortului 13 Jilava într-o instituție muzeală ce va ilustra etapele istorice prin care a trecut, precum și tragediile regimului comunist din România. Această inițiativă educativă este considerată deosebit de relevantă de către ministra Justiției.

Specialiștii prezenți la întâlnire au confirmat că transferul terenului și a construcțiilor asociate Fortului 13 Jilava către Consiliul Județean Ilfov nu va afecta activitatea curentă a Penitenciarului București Jilava, nici în ceea ce privește securitatea locului de detenție, nici din perspectiva activității de producție.

Astfel, Fortul 13 Jilava va fi consolidat, conservat, restaurat și exploatat turistic și cultural, într-un interval de cinci ani de la preluarea sa de către CJ Ilfov.
Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.