ELISABETA RIZEA: SIMBOL AL REZISTENȚEI ANTICOMUNISTE ROMÂNEȘTI

Elisabeta Rizea, eroina rezistenței anticomuniste, a luptat împotriva regimului comunist și a suferit ani de tortură și închisoare.

În ziua de 6 Octombrie 2003 a murit Elisabeta Rizea, unul din simbolurile rezistenţei anticomuniste românești. S-a opus instaurării regimului comunist, iar soţul său a făcut parte din grupele de rezistenţă anticomunistă din Făgăraş, conduse de colonelul Arsenescu. A fost declarată “duşman al poporului” (a refuzat să-i predea Securităţii pe partizanii anticomunişti reuniţi sub comanda lui Arsenescu) si a fost închisă si torturată ani la rând. Ca urmare a sprijinului pe care l-a oferit imediat după război grupului Arsenescu-Arnăuţoiu, grup de rezistenţă anticomunistă armată din munţii Făgăraş, a fost condamnată de comunişti la moarte; ulterior pedeapsa i-a fost transformată în 14 ani de temniţă grea, ani petrecuţi în penitenciarele pentru femei de la Miercurea Ciuc şi Mislea. A fost la un pas de moarte, dar nu a trădat; (n.28.06.1912).

Elisabeta Rizea (n. 28 iunie 1912, Domnești, Argeș, România) a fost o eroină a luptei anticomuniste din România, nepoată a liderului țărănist Gheorghe Șuța, ucis de comuniști în 1948. Împreună cu soțul ei a sprijinit activ grupul de rezistență anticomunistă Arsenescu-Arnăuțoiu. A fost arestată și torturată de autoritățile comuniste în 1952 și 1961. A executat 12 ani de închisoare. Povestea ei a devenit cunoscută publicului în urma unui interviu din 1992, inclus în documentarul Memorialul Durerii, de Lucia Hossu-Longin.

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.