Salvamontiștii atrag atenția! Vipere semnalate pe Transfăgărășan

Salvamontiştii atrag atenţia că în zona Transfăgărăşanului au fost semnalate mai multe vipere. Au fost văzute sub Cota 2000 sau între Cascada Capra și Cabana Capra.

În etajul de altitudine joasă din munții Argeșului au ieșit viperele la împerechere. Probabilitatea de a întâlni vipere în această perioadă este foarte mare, dar oamenii nu trebuie să se sperie, informează Salvamont Argeș.

Sfaturile salvamontiștilor

„Vipera este un animal timid, care fuge de oameni. Peste 90% din mușcături, se întâmplă atunci când oamenii încearcă să le prindă sau să le ia în mână! Purtând bocanci și pantalon lung, sunteți feriți de eventualitatea unei mușcături (la fel și în cazul capușelor) dacă animalul nu v-a simțit și nu s-a retras sub bolovani. De obicei, vipera are o culoare măslinie, cu o dungă în zig-zag lată, neagră pe spate și cu celebrul V pe cap, pe care oamenii speriați nu apucă să-l mai vadă.

Este bine să rețineți foarte bine aspectul șarpelui care v-a mușcat, pentru a nu fi confundat cu o alta specie și pentru ca serul antiviperin să nu fie administrat degeaba, pentru că serul este un venin „îmblânzit”, așa că administrarea lui nu este deloc prietenoasă pentru organism”, arată Salvamont Argeș.

În zona noastră întâlnim Vipera Berus, adică vipera comună, cu subspeciile sale. Vipera este singurul șarpe veninos din țara noastră. Asta nu înseamnă că mușcătura este ireversibilă, nu se mai poate face nimic. De fapt, dimpotrivă, mușcătura poate să fie „seacă”, fără venin, sau doar cu o cantitate mică de venin, din cauză că animalul își poate doza injectarea de venin.

„Nu le omorâți! Fac parte din ecosistem. În perioada aceasta se hrănesc cu pui de șoareci sau șopârle, cu insecte etc. De la începutul lui iunie, vor sta mai mult adăpostite, așa că nu ne vor mai deranja…”, mai arată Salvamont Argeș.

Măsuri de prim-ajutor

 

„În cazul mușcăturii, în primul rând, nu faceţi mişcări şi nu vă agitaţi! În caz contrar ritmul bătăilor inimii creşte, circulaţiei sângelui e accelerată şi veninul pătrunde mai repede în torentul circulator; mai bine staţi liniştit într-un loc umbrit. Anunţaţi evenimentul la Serviciul Unic de Urgenţă 112 şi aşteptaţi salvatorii.

Izolaţi termic victima dacă prezintă frisoane. Aşezaţi victima astfel încât să menţineţi muşcătura sub nivelul inimii. Curăţaţi cu alcool veninul de pe lângă muşcătură, folosiţi, dacă aveţi, o seringă pentru aspirat venin. Puneţi un pansament compresiv (nu garou) deasupra muşcăturii către inimă şi administraţi victimei o aspirină. Hidrataţi-vă doar cu apă şi nu administraţi alcool, cafea, energizante .

Nu se suge veninul cu gura, nu se arde zona mușcata, nu se pune gheață pe mușcătură şi nu mâncați și nu consumați alcool. Deplasaţi victima, fără ca aceasta să facă vreun efort, doar dacă aveţi un mijloc de transport, targă sau mijloc auto, şi doar dacă acest lucru asigură victimei un real avantaj privind timpul în care poate ajunge la o unitate medicală de specialitate.”, mai informează salvamontiștii.