Rusalii 2019! La 50 de zile după Învierea Domnului se celebrează Pogorârea Duhului Sfânt, numită în popor Rusaliile. Anul acesta sărbătoarea are loc duminică 16 iunie, la 10 zile de la Înălţarea Domnului.
De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus. Potrivit scrierilor Noului Testament (Faptele Apostolilor 2, 1-11) acest eveniment a avut loc la 50 de zile de la învierea lui Iisus. De aceea sărbătoarea creștină mai poartă denumirea de Cincizecime.
Rusalii 2019! Se spune, în ”Faptele Apostolilor” (cartea a V-a a Noului Testament), că în ziua Cincizecimii iudaice ”toți apostolii erau adunați la un loc și din cer, fără de veste, s-a făcut un vuiet ca de suflare de vânt ce vine repede și a umplut toată casa unde ședeau ei. Și li s-au arătat, împărțite, limbi ca de foc și au șezut pe fiecare dintre ei. Și s-au umplut toți de Duhul Sfânt și au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi”.
Impresionat de această întâmplare deosebită, Apostolul Petru a ținut o predică în urma căreia s-au botezat 3.000 de suflete. Astfel s-a constituit nucleul primei comunități creștine, sărbătoarea fiind considerată ziua întemeierii Bisericii creștine.
Rusalii 2019! În județul Argeș, dansul Călușarilor este un obicei întâlnit de Rusalii, fiind considerat un joc tămăduitor, care aduce sănătate și noroc. Oamenii obișnuiesc să-i întâmpine pe călușari cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă și sare și cu bani.
La rândul lor, călușarii oferă usturoi care e bun de leac, mai ales în perioada periculoasă a Rusaliilor, când nu se poate lucra oricând și orice. Dacă ești obligat să lucrezi, trebuie să porți la brâu usturoiul jucat de călușari, să nu cumva să te „ia din căluș”, nu cumva să ți se întâmple ceva rău. Chiar și o frunză mică de usturoi jucat e bună și te apără de acest pericol.
De Cincizecime nu trebuie să muncești la câmp, să speli, să coși sau să te cerți fiindcă vei fi ”luat de Rusalii”.