ROMÂNIA SE AFLĂ ÎN PRAGUL UNUI COLAPS! AUTORITĂȚILE TRAG UN SEMNAL DE ALARMĂ

Bucureștiul se află într-un pericol iminent în caz de cutremur major, avertizează Răzvan Munteanu, directorul executiv al Administrației pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS).

În cadrul unei dezbateri publice, acesta a subliniat că domeniul consolidării clădirilor a fost grav subfinanțat în ultimele decenii, iar pericolul pentru locuitorii Capitalei este real și iminent: „La un cutremur, realmente cade orașul pe noi”, a declarat Munteanu, potrivit news.ro.

Consolidarea clădirilor vechi, o problemă în București

Discuțiile au avut loc la sediul Grupului pentru Dialog Social (GDS), în cadrul unui referendum simbolic privind administrarea orașului, unde a fost prezent și primarul Capitalei, Nicușor Dan. Munteanu a subliniat că, deși s-au alocat sume considerabile pentru proiecte de eficiență energetică, consolidarea clădirilor a rămas în plan secund. „În ultimele trei decenii, doar 30 de clădiri au fost consolidate din fonduri publice, cu recuperarea ulterioară a costurilor de la cetățeni”, a explicat acesta.

AMCCRS se confruntă și cu lipsa unei baze de date organizate. Deși Banca Mondială estimează că peste 20.000 de clădiri sunt vulnerabile la seisme, datele oficiale ale administrației acoperă doar 2.000 dintre ele, și acestea colectate neuniform, fără o metodologie clară de prioritizare.

„Bucureștiul este un oraș cu risc seismic ridicat, dar în ciuda avertismentelor și nevoii urgente de intervenție, fondurile europene dedicate consolidării clădirilor au început să fie disponibile abia din 2022. Chiar și atunci, deși s-au alocat 300 de milioane de euro la nivel național, doar 60 de milioane au ajuns la Primăria București prin AMCCRS,” a adăugat Munteanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.