România este pe primul loc în UE la numărul de copii care mor în accidente rutiere

Gabriela Firea trage un semnal de alarmă. Fostul ministru al Familiei spune că România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de copii care sunt victime pe șosele. Potrivit social-democratei, peste 140 de copii își pierd viața, anual, în accidente rutiere. „Este o tragedie și un semnal de alarmă atât pentru instituții, cât și pentru părinți”, a transmis fostul ministru, într-un mesaj pe Facebook.

„Doar în ultimele zile au fost câteva evenimente rutiere în care au fost implicați copii. Chiar aseară a avut loc un accident grav între un microbuz în care erau 18 copii și o altă mașină. Cu o zi înainte, un copil de 12 ani a fost accidentat pe o trecere de pietoni, în timp ce traversa pe trotinetă”, a arătat fostul ministru.
 
Potrivit Gabrielei Firea, cea mai recentă statistică oficială pe acest subiect dramatic se referă la anul 2021. În total, peste 2.100 de copii au fost victime ale accidentelor rutiere provocate pe șoselele din României, pentru că nu au fost protejați în interiorul mașinilor în care erau pasageri.
 
„Suntem primii în acest top din multe cauze, dar toate duc spre lipsa unei educații rutiere a copiilor, dar și a adulților. Cele mai multe dintre aceste decese au fost cauzate de traversarea unui drum prin loc nepermis sau de viteza excesivă. O cauză majoră este și lipsa sistemelor de siguranță în mașină: scaun special sau chiar centură.
 
Lipsa de educației rutiere în școală se vede în cifrele tragice. De exemplu, în Suedia nu există victime rutiere printre copii, însă, în această țară elevii sunt învățați frecvent tot ce au de făcut când ies pe stradă. În același timp, în România sunt raportate peste 140 de decese în rândul copiilor între 0 și 14 ani, într-un singur an. Statisticile ar fi și mai sumbre dacă ar include și tinerii de la 14 la 18 ani.
 
Educația rutieră este, în primul rând, o educație pentru viață și cred că trebuie să i se acord o importanță mai mare din partea instituțiilor statului. Este nevoie de educarea copiilor, la școală, dar și de educarea părinților. Avem nevoie de campanii naționale de informare și conștientizare a pericolelor corelate cu programele de educație din școli. În același timp, este nevoie de măsuri mai dure pentru sancționarea abaterilor de la Codul Rutier, când vine vorba de siguranța copiilor pasageri în autoturisme”, a mai spus fostul ministru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.