Acțiune de informare a populației în comune vâlcene, care a vizat măsuri de autoprotecție. Metoda „Burlanul” este o metodă de extorcare de bani, prezentată inițial ca o reparație care se face la fațada unei case.
Se țintesc persoane în vârstă, singure, care locuiesc de obicei la case și se prezintă ca o echipă de lucru, formată din doi sai trei oameni. Vin cu o scară și se oferă să repare sau să schimbe burlanele, coturile, jgheaburile, în schimbul unor sume foarte „avantajoase”.
Sunt politicoși și par a fi oameni de treabă, până când lucrarea este făcută (de regulă, se execută foarte repede). După aceea, suma solicitată se mărește foarte mult, tonul se schimbă și se trece la amenințări, până când speriat, proprietarul care a dat acordul lucrării cedează- potrivit IPJ Vâlcea
În acest an, în cursul zilei de ieri, în intervalul orar 10.00 -14.00 a fost realizată o nouă acțiune de informare a populației. A avut loc și în comunele vâlcene Vlădești și Păușești Măglași.
Actiunea a fost derulată de polițiștii din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, Poliția orașului Băile Olanești, precum și polițiștii de la cele doua posturi de poliție arondate. Peste 100 de persoane au fost informate.
„Reparații” de acest gen nu trebuie acceptate sub nicio formă, iar pentru instalarea de jgheaburi și burlane trebuie apelat la firme specializate, care lucrează autorizat și care eliberează facturi, atrage atenția poliția.