O ursoaică cu puii se plimbă prin comuna Lereşti!

O ursoaică şi cei doi pui, a fost fotografiată de turişti, în zona Barajului Râuşor, din comuna argeşeană Lereşti. Mamiferul pare obişnuit cu oamenii şi nu se sperie atunci când vreo maşină opreşte lângă ea. Îşi protejează, însă, puii, împingându-i la spatele ei. Turiştii riscă enorm şi din dorinţa unui selfie se expun unui pericol de neimaginat.

Ursoaica se plimba, miercuri, cu puii pe conturul Barajului Râuşor, când a fost observată de şoferul unui autoturism. Acesta a fotografiat-o, din maşină şi a făcut publice imaginile. Primarul comunei, Marian Toader atrage atenţia cetăţenilor să nu se apropie de mamiferele care pot ataca, în orice moment.

După estimările reprezentanţilor administraţiei publice locale, în zona Lereştiului, sunt alţi 4-5 urşi, în afară de ursoaica de la baraj. Aceştia au atacat mai multe gospodării, au omorât animale domestice şi au dat lovitura la stupii, apicultorilor din zonă.

Pentru a proteja populaţia, în zonele turistice, au fost puse pancarte cu mesajul ” Zonă frecventată de urşi”.

O altă problemă a locuitorilor din comuna Lereşti, o constituie porcii mistreţi. Animalele au distrus în proporţie de 80% izlazul comunal, dar şi o parte din culturile agricultorilor.

Soluţia, potrivit primarului, ar fi o aprobare pentru împuşcarea mai multor exemplare de porci mistreţi. Edilul susţine că în întreaga comună sunt peste 200 de animale sălbatice. Au fost făcute adrese şi interpelări la Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, dar până acum, nu a a fost găsită o soluţie.