Încă o infracțiune săvârșită de Dan Andronic: acuzat de spălare de bani – Suma este uriașă!

Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) a efectuat o analiză detaliată cu privire la operațiunile financiare desfășurate de către Andronic Dan-Cătălin, în perioada 27.07.2011-07.05.2012. În urma procesului de analiză, a rezultat că Andronic Dan-Cătălin a încercat disimularea originii ilicite a sumei de 1.299.995 USD, existând indicii temeinice cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare de bani.

Motivul demarării procedurii de către Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor îl reprezintă încasarea unei sume considerabile de către societatea D.A. Communication & Media SRL, fără vreo justificare anume sau fără o explicație plauzibilă, ONPCSB suspicionând că suma a fost obținută din săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 272 alin. 2 din Legea 31/1990 privind societățile comerciale.

Astfel, societatea D.A. Communication & Media SRL, al cărei asociat este Andronic Dan-Cătălin, a încasat la data de 27.07.2011 suma de 1.299.955 USD, de la societatea Cermington Enterprises Limited, din Insulele Virgine Britanice, fără ca între cele două societăți să existe raporturi contractuale.

În data de 01.08.2011, Munteanu Virgil, în calitate de împuternicit al societății D.A. Communication & Media SRL, ordonează returul sumei cu explicația ”returnare sumă contract neîncheiat”, în contul societății Cermington Enterprises Limited, deschis la o bancă din Letonia. 

Cu toate acestea, în data de 11.08.2011, Andronic Dan-Cătălin încasează prin virament suma de 1.299.923 USD în contul său personal, de la Strategicom Inc, societate în aparență din Cipru, iar ulterior acestei operațiuni, transferă 770.000 USD în contul lui Tudor Iulian și 400.000 USD către Monica Andronic. Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor consideră că suma virată în contul persoanei fizice Tudor Iulian parcurge apoi un circuit neobișnuit. 

Acțiunile lui Andronic Dan-Cătălin au făcut și în trecut obiectul mai multor dosare penale privind infracțiuni economice, aspecte reținute și de către Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.

Spre exemplu, în dosarul penal nr. 1452/C/2011, se face referire la modul fraudulos de capitalizare a societății Gelsor SA, cu sume provenite din credite acordate de Banca pentru Investiții și Dezvoltare, contul lui Andronic Dan-Cătălin fiind utilizat la rambursarea unora dintre aceste credite. De asemenea, un alt aspect cunoscut al activității sale infracționale îl reprezintă facturarea sumei de 420.200 RON către Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), prin societatea D.A. Communication & Media SRL.

Întrucât din analiza efectuată de către Oficiul Național de Prevenire și Combaterea Spălării Banilor au rezultat indicii temeinice de spălare a banilor de către Andronic Dan-Cătălin, prin intermediul societății D.A. Communication & Media SRL, sesizarea ONPCSB a fost înaintată către Parchetul de pe lângă Tribunalul București, urmând ca prin ordonanța din 16.04.2015 să se dispună declinarea de competență în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.