Fost patron de ziar, condamnat la închisoare pentru că a şantajat politicieni și oameni de afaceri

Fost patron de ziar, condamnat la închisoare! Judecătoria Pitești l-a condamnat, pe 21 noiembrie, pe Florin Paraschivescu, fostul patron al săptămânalului „Atac de Argeş”. Acesta a primit şase ani şi opt luni de închisoare cu executare pentru şantaj. Sentinţa dată nu este definitivă.

Fost patron de ziar, condamnat la închisoare! În februarie 2016, Paraschivescu a fost trimis în judecată pentru că ar fi şantajat mai mulți primari PSD din Argeș. Este vorba despre primarii de la Mioveni – Ion Georgescu, Albota – Ion Dumitru şi Bascov – Gheorghe Stancu. Inculpatul e acuzat că a șantajat-o și pe Argentina Culcuş, în acea perioadă directorul Centrului Cultural Mioveni. Dar și pe Benone Lazăr, patronul companiei de transport – International Lazăr Company.

Paraschivescu a fost condamnat de Judecătoria Pitești la o pedeapsă de 4 ani de închisoare pentru infracţiunea de şantaj şi i s-a interzis dreptul de a comunica cu persoanele vătămate pentru 5 ani după executarea pedepsei de privare de libertate.

Pedeapsa se cumulează însă cu alta, de doi ani şi 8 luni, rezultând 6 ani şi 8 luni de închisoare. Este vorba despre o condamnare cu suspendare sub supraveghere, primită tot pentru șantaj, în 2012 la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti. Acesta i-ar fi cerut atunci peste 100.000 de euro rectorului Universităţii Bioterra, Cornel Trandafir, pentru a nu face publice informaţii compromiţătoare despre acesta. Vechea pedeapsă a devenit acum una cu executare.

„Constată că infracţiunea șantaj în forma continuata prev de art. 207 al. 1, 2,3 Cod penal (comisă în perioada februarie-aprilie 2015, persoane vătămate fiind D.I, G.I , C.A, G.S , L.I ) se află în stare de recidivă postcondamnatorie față de pedeapsa de 2 ani stabilită prin Sentinţa penală nr. 1202/18.12.2012 pronunţată de Judecătoria Sectorului 1 București, rămasă definitivă la data de 03.01.2013. În baza art. 96 al.5 rap la art. 43 al.1 Cod penal, se adaugă la pedeapsa de 4 ani închisoare pedeapsa stabilită prin prezenta în cuantum de 2 ani și 8 luni închisoare, în final inculpatul executând pedeapsa totală de 6 ani și 8 luni închisoare în regim de detenție conform art. 60 Cod penal”, se arată în hotărârea Judecătoriei Pitești.

Instanța l-a obligat pe Florin Paraschivescu şi la plata de daune morale. Acesta va plăti câte 50.000 lei primarului de la Mioveni și de la Albota și 10.000 lei Argentinei Culcuş, fost director al Centrului Cultural Mioveni.

Primarul de la Bascov nu s-a constituit parte civilă în dosar, iar omului de afaceri Ion Lazăr i s-a respins cererea de acordare a daunelor morale după ce nu a fost repus în termenul de constituire parte civilă.

„Admite în parte acțiunea civilă și obligă inculpatul la plata următoarele sume de bani 10.000 lei reprezentând daune morale pentru partea civilă Culcuș Argentina, 50.000 lei reprezentând daune morale pentru partea civilă Dumitru Ion, 50.000 lei reprezentând daune morale pentru partea civilă Georgescu Ion.  (…) Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei”, se mai arată în soluția instanței.