Video-Opt zimbri puşi în libertate în Munţii Făgăraş!

În cadrul unui proiect european, Fundaţia Conservation Carpathia a pus în libertate primii opt zimbri din programul de reintroducere a zimbrilor în Munții Făgăraș, în zona lacului Pecineagu.

În cadrul proiectului, în toamna anului trecut au poposit în Munții Făgăraș primii zimbri după mai bine de 200 de ani de la dispariția lor din pădurile României. Animalele au venit dintr-o rezervația din Germania și din Munții Carpați din Polonia.

Imediat după ce au fost aduşi în România aceștia au fost găzduiți într-o zonă de carantină, fiind supravegheați în permanență.  În iarna trecută zimbri au fost eliberați într-o zonă mai mare de aclimatizare, astfel având ocazia să se adapteze mai ușor mediului înconjurător (temperatură, relief, vegetație, prădători etc.).

Imagine

În luna mai cei 8 zimbri au fot eliberaţi în munţi în yoina Pecineagu, urmând să fie monitorizaţi de Fundația Conservation Carpathia, pentru a putea verifica gradul de adaptabilitate, dar și pentru a preveni eventuale întâlniri neașteptate cu oamenii din comunitățile învecinate. Astfel, orice informație legată de activitatea și acțiunile noilor locuitori a Munților Făgăraș în natură este folositoare și oamenii sunt încurajați să contacteze fundația prin reprezentantul Adrian Aldea ([email protected]).

Imagine

Succesul unui proces de reintroducere a unei specii vulnerabile cum este zimbrul, este atunci când zimbri pot supravietui și se pot înmulți în condiții naturale, fiind nevoie de 100 de exemplare. Astfel, pentru a asigura toate condițiile necesare, procesul de reintroducere se realizează în trei zone (minim 30 de indivizi în fiecare zonă) între care zimbri se pot deplasa și migra, facilitând în timp întâlnirea indivizilor din cele trei grupuri.

Zimbrul a fost și rămâne un simbol al României. Puternic și maiestuos, acest animal prezent în istoria și folclorul național a fost prețuit de români de-a lungul a sute de ani. Motivele sunt în parte pragmatice: zimbrul are un mare potențial economic, prin rolul pe care îl joacă în dezvoltarea turismului local bazat pe observarea naturii. Reintroducerea zimbrului nu este doar o chestiune de reparare a greșelilor trecutului, de conservare modernă a biodiversității, ci și un exemplu excelent cum conservarea naturii poate ajuta comunitățile locale să prospere și să se dezvolte, spun reprezentanţii Fundaţiei Conservation Carpathia.

Foto, video: Fundația Conservation Carpathia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.