Ursoaica relocată în 2018 din zona Cetății Poenari s-a întors acasă

Anul trecut, o ursoaică şi doi pui, care reprezentau un adevărat pericol pentru turiştii aflaţi în vizită pe Transfăgărășan, au fost relocaţi cu succes. Acum ursoaica s-a întors „acasă”.

În urma unor operaţiuni complexe derulate de Direcţia Silvică Argeş şi Ocolul Silvic Vidraru, în colaborare cu specialiştii I.N.C.D.S. „Marin Drăcea” – filiala Braşov, o familie de urși a fost relocată la 40 de km față de zona în care a fost prinsă. Aceștia au fost eliberați cu succes, în august 2018, pe raza Fondului Cinegetic 5 Arefu, departe de zonele frecventate de oameni. Cu toate că mișcările ei sunt monitorizate, ursoaica a revenit „acasă”.

Cert este că relocarea nu pare a fi soluția care să rezolve problemele create de urși în Argeș. Cu toate acestea, la începutul lunii aprilie, au început din nou demersurile pentru relocarea a noi exemplare de urs, în număr de două, din zona Cetății Poenari. Procedurile pentru avizarea relocărilor de către Ministerul Mediului fiind deja demarate.

”Trebuie stabilit unde facem această relocare. Dacă facem tot în fondurile noastre de vânătoare din Argeș, nu rezolvăm nimic. Femela relocată anul trecut s-a întors în zonă. Este cu GPS fixat la gât. Avem tot timpul locația ei… Nu rezolvăm nimic dacă nu îi ducem undeva mult mai departe de aceste locuri. Ne chinuim, îi luăm și îi ducem de aici, iar într-o lună ei vin înapoi”, ne-a precizat directorul Direcției Silvice Argeș, Armand Chiriloiu.

O altă soluție ar fi și recoltarea exemplarelor agresive. Reamintim, că pe 9 aprilie un pădurar a fost atacat de un urs în Argeș (mai multe detalii aici: https://realitateadearges.net/prefectura-arges-cere-recoltarea-ursului-care-a-atacat-un-padurar/). Atunci, Prefectura Argeș a solicitat recoltarea exemplarului de urs care a atacat pădurarul.