La emisiunea „România 2019”, realizată de Cozmin Gușă la Realitatea TV, sâmbătă seara, deputatul PMP Robert Turcescu a făcut mai multe precizări cu privire la situația Spitalului Județean Argeș. Declarațiile acestuia au provocat discuții aprinse și în contradictoriu.

La emisiunea transmisă în direct de la Muzeul Golești au participat piteșteanul Robert Turcescu, deputat PMP de Constanța, dar și preşedintele PSD Argeş, senatorul Şerban Valeca, sau preşedintele CJ Argeş, Dan Manu. Unul dintre subiectele dezbătute, care a agitat spiritele, printre invitați, a fost situația Spitalului Județean de Urgență Pitești.

Atacuri între Turcescu și Valeca

Declarațiile deputatului au venit pe fondul celor precizate de conducerea organizației județene a PSD că în Argeș s-a pus accent pe sănătate, educație și infrastructură.

„Domnule Valeca, v-au zis argeșenii de condițiile din spitale? Ia să mergem împreună, dacă vreți, mâine dimineață, până la Spitalul Județean din Argeș?”, a spus Turcescu. Replica nu a fost prea mult așteptată: „Haideți să mergem, dacă tot m-ați atacat. Vă spun următorul lucru…”, a menționat Valeca.

„Nu v-am atacat deloc, v-am spus o realitate. Spitalul Județean din Argeș arată groaznic. Am fost cu tata de nenumărate ori, în ultimii ani. Tata a decedat anul trecut în noiembrie. Dumnezeu să-l odihnească! Medicii sunt extraordinari, dar din păcate condițiile sunt înfiorătoare, iar infecțiile intraspitalicești de la Spitalul Județean Argeș sunt la ordinea zilei. Realitatea o cunosc foarte bine din acest județ. Ce s-a făcut, s-a făcut, ce nu s-a făcut, să spunem sincer că nu s-a făcut!”, a continuat deputatul Robert Turcescu.

În schimb, senatorul Șerban Valeca a început să vorbească despre toaletele din școlile din Argeș. „Eu nu spun ce s-a făcut! Și ce au cerut și ce am făcut noi. Din 400 de veceuri în curte din școlile din județ mai sunt 20”. Pe fir a intervenit și moderatorul Cozmin Gușă, care i-a atras atenția parlamentarului să vorbească pe subiect: „Asta e foarte important, dar zi cu spitalul”, a conchis Gușă.

„Avem următorul lucru: Spitalul de copii, făcut, modernizat pe banii Consiliului Județean. Spitalul Județean are pe PNDL II, în proceduri, aproape 80 de miliarde, deci va fi modernizat în totalitate, cu cofinanțare de la CJ. Este pe SEAP”, a mai adăugat Valeca.

În cele din urmă, Valeca a fost „salvat” de colegul său. Dr Dan Manu, președintele CJ Argeș, a vorbit pe larg despre investițiile de la Spitalul Județean.

„În primul rând, infecțiile nosocomiale, infecțiile intraspitalicești nu sunt proprii numai Spitalului Județean sau Spitalului de Pediatrie, nici măcar României. Este o situație care este pe mapamond, problema este de cum este ea gestionată. (…) Birocrația a fost și încă mai este, cu referire concretă la legea achizițiilor. Noi avem pe Spitalul Județean de Urgență Pitești cinci proiecte mari. Sunt două pe fonduri europene, unul pe PNDL 2, unul integral finanțat de Consiliul Județean, iar al cincilea proiect este un laborator ca un centru regional de raditerapie. Durerea mea este că în 1878 prima prefectură care este vizavi de Primăria actuală a fost construită într-un an. Noi suntem în 2019 și ne trebuiesc, în situația cea mai fericită, 4 ani ca să implementăm un proiect…. Numai în 2018 a fost achiziționată aparatură de peste 60 de milioane de euro prin Ministerul Sănătății.”, a precizat Manu.