Şomeri cu diplomă! Preferă ajutorul de la stat nu să muncească

În ciuda cererii ridicate de forţă de muncă, există mulţi şomeri cu diplomă care nu îşi găsesc un job. Astfel, la nivel judeţean avem un procent de 14, 48% şomeri care au absolvit şcoli profesionale şi de meserii.

 

Potrivit Agenției Judeţene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Argeș , peste 14% dintre persoane fără serviciu au absolvit o școală profesională de arte și meserii. Asta înseamnă că avem şomeri cu diplomă, dat fiind faptul că toţi au urmat o şcoală unde au învăţat o meserie pe care însă, nu o practică.

La sfârșitul lunii februarie, în evidențele AJOFM erau înregistrați 8.391 șomeri (din care 3.776 femei), rata șomajului fiind de 3,23%. Din totalul de 8.391 persoane, 1.988 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 6.403 erau șomeri neindemnizați.

Absolvenții școlilor de meserii îngroașă numărul șomerilor deși, teoretic, sunt foarte multe locuri de muncă unde se cer persoane calificate. Autoritățile spun că se caută mereu sculeri-matrițeri, șoferi sau sudori. Procentul este atât de ridicat pentru că mulți dintre cei care termină școala preferă să muncească altceva decât ceea ce au învățat sau chiar să nu lucreze deloc. Timp de șase luni primesc un ajutor de la stat în valoare de 250 de lei. Deși suma este foarte mică, iar pe perioada șomajului li se oferă locuri de muncă, au fost persoane care au rugat firmele să le dea o hârtie că nu sunt potrivite pentru post. Nu pot refuza postul altfel li se taie indemnizaţia.

Cel mai mare succes al şcolilor profesionale de la Liceul Tehnologic Construcții de Mașini Mioveni unde elevilor li s-a permis că facă practică în Uzina Uzina Renault şi majoritatea s-au angajat după terminarea studiilor.