Sfânta Muceniţă Filofteia, ce nu ai voie să faci astăzi!

Sfânta Muceniţă Filofteia este prăznuită în fiecare an pe 7 decembrie. Sfânta este considerată ocrotitoarea copiilor, a tinerilor şi a fetelor pe care le ajută să se căsătorească. În această zi există câteva tradiţii.

Sfânta Muceniţă Filofteia s-a născut la începutul secolului al XIII-lea în apropiere de oraşul Târnovo (Veliko Târnovo din Bulgaria de astăzi), capitala Ţaratului (româno-)bulgar, într-o familie de ţărani. Este crescută în dreapta credinţă şi evlavie de mama sa, care moare când Filofteia era încă mică. Copila săvârşea cu statornicie şi răbdare toate faptele bune. După ce mama sfintei a murit, tatăl ei s-a însurat a doua oară. Mama vitregă nu a iubit-o pe Filofteia, astfel că o bătea şi o certa, pârând-o tatălui ei ca şi acesta să o certe.

Pe vremea când era doar un copil, Sfânta Muceniță Filofteia primise sarcina de a-i duce zilnic mâncare tatălui ei, acesta lucrând la câmp. Milostivă, Sfânta Muceniță Filofteia împărțea mâncarea cu săracii, lucru care l-a înfuriat foarte tare pe tatăl acesteia.

Furios, tatăl Muceniței Filofteia a lovit-o pe aceasta cu o bardă și i-a provocat o rană gravă la picior, care i-a adus moartea la doar 12 ani.

 

Moaştele se află la Mănăstirea Curtea de Argeş

Documentele istorice arată însă că moaştele muceniţei au rămas la Târnovo şi sunt aduse în Ţara Românească numai după anul 1393, când ţaratul bulgar de la Târnovo a fost ocupat de către turci. Se pare că de aici sunt duse la Vidin, probabil până în anul 1396. Pentru a nu fi profanate, sunt dăruite domnitorului Mircea cel Bătrân (1386+1418), care le aşează în biserica domnească Sfântul Nicolae de la Curtea de Argeş, pe atunci catedrală mitropolitană, ctitorie a domnitorului Basarab I Întemeietorul şi Nicolae Alexandru, fiul său.

Rămân acolo pană în anul 1893, când, datorită stării de degradare în care se află biserica, sunt mutate în biserica Sfântul Gheorghe, apoi în biserica Adormirea Maicii Domnului-Olari. În timpul primului război mondial sunt duse în paraclisul Mănăstirii Antim din Bucureşti, apoi revin la Curtea de Argeş şi sunt găzduite în marea biserică ctitorită de Neagoe Vodă Basarab. Racla în care se odihnesc moaştele Sf. Filofteia, aflată în Curtea de Argeş, a fost restaurată în 2004 la Monetăria Statului.

S-a drapat lemnul cu catifea roşie, s-au aurit piesele din argint, s-a reaurit capacul, s-au schimbat picioruşele de sprijin, confecţionate din aluminiu. În plus, s-au înlocuit bucăţile deteriorate din lemnul de chiparos. Meşterii de la Monetăria Statului au povestit că fost şocaţi când au găsit scris pe săculeţul care învelea moaştele un blestem. „Blestemat să fie cel care va împrăştia vreodată moaştele Sfintei Cuvioase Filofteia!”.

Obiceiuri şi tradiţii

Potrivit tradiției, tinerii care vor să se căsătorească trebuie să ajungă pe 7 decembrie la moaștele Sf Filofteia. Se spune că rugăciunea la racla acesteia poate face minuni.

Tot în acesta zi se obișnuieşte să se dea de pomană copiilor săraci. Aceștia primesc haine și hrană caldă, iar cei care fac aceste fapte bune vor fi ocrotiți și feriți de boli.

În ziua praznicului, nu se folosesc obiecte ascuțite în gospodărie, iar pâinea se rupe cu mâna la masa. Aduce mare ghinion dacă încălcați aceste reguli. Interdicția amintește de felul în care Sfânta Filofteia a fost ucisă de către tatăl său.

În această zi nu se spală, nu se calcă, nu se coase și nu se fac treburi prin gospodărie.