Se întâmplă la aproximativ 100 de ani. Inginerul ecosistemelor în albiile râurilor

În sud estul Munţilor Făgăraş, după mai bine de 100 de ani, castorul va reveni din nou acasă în albiile râurilor din Argeş.

90 castori vor fi aduși de-a lungul următorilor 3 ani, pe întreaga durată de implementare a unui proiect finanţat de Comisia Europeană, prin programul LIFE Nature („Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul munților Carpați, România”).

Castorii vor fi marcaţi cu emiţătoare, pentru a fi monitorizaţi.

70 vor fi capturați și relocați din bazinul râului Olt, zonă în care au ajuns să dezvolte o populație sănătoasă și viabilă, iar restul de 20 vor proveni din populația existentă pe râul Elba, pentru a asigura diversitatea genetică.

Cunoscut la noi sub denumirea de breb, castorul este supranumit „inginerul ecosistemelor”, pentru ingeniozitatea prin care construieşte un mozaic de suprafeţe naturale unde reţine apa şi extinde zonele umede, atât de necesare în condiţiile actuale ale schimbărilor climei şi secetelor prelungite.

Castorul va reveni astfel în albiile râurilor Dâmbovița, Argeșel și Râul Târgului, Argeș.

Zona este una dintre cele mai bogate zone din punct de vedere natural, ale României.

Astfel, aceste acțiuni se vor realiza anual, primăvara și toamna, atunci când se poate interveni asupra familiilor de castori fără a produce dezechilibre în structura acestora.

Castorii vor fi inițial marcați cu emițătoare, astfel încât să poată fi monitorizați.

Odată ce puii acestor castori vor prelua controlul, rangerii fundației vor continua să monitorizeze toate semnele de castori în viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.