S-a aprobat primul pas pentru realizarea unui Laborator de Radioterapie, în Argeș

Luni, 15 aprilie, în ședința extraordinară a Consiliului Județean Argeș a fost aprobat studiul de fezabilitate, devizul general și indicatorii tehnico-economici pentru un obiectiv important de investiții. Este vorba despre un Laborator de Radioterapie la Spitalul Județean de Urgență Pitești.

Prin acest proiect se doreşte construirea unui corp de clădire cu funcţiunea de Laborator de Radioterapie. La acesta se va conecta printr-un tronson de legătura Secţia de Oncologie existentă. Laboratorul de radioterapie va fi o construcţie cu 5 niveluri (S1+S2+D+P+1E parțial). Va fi amplasat în zona de sud-est a secţiei de oncologie si tratament a Spitalului Judeţean.

Tehnologia de ultima generaţie IMRT – VMAT cu care va fi dotat acest laborator asigură unul dintre cele mai performante tratamente de radioterapie disponibile în lume.

Dotări:
-Accelerator liniar de particule
-Computer tomograf simulator;
-Sistem planificare tratament;
-Staţie de conturare;
-Sistem de inregistrare si verificare;
-Sistem de imobilizare;
-Sistem de dozimetrie.

În prezent, Spitalul Județean de Urgență Pitești nu dispune de niciun aparat de iradiere cu energii înalte, cu care să poată fi tratați pacienții oncologici.

Anual sunt diagnosticați în județul Argeș, peste 1000 de bolnavi, din care aproximativ 500 necesită tratament prin radioterapie. La nivelul județului Argeș, se află în evidență un număr total de 17.745 pacienți. Perioada de așteptare pentru accesul la tratamentele radioterapeutice variază între 2 și 5 luni, pierzându-se astfel de multe ori perioada optimă de tratament.