Edil din Argeș condamnat la închisoare, cu suspendare! Și-a angajat ginerele la Primărie

Primarul comunei Moşoaia a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, de Curtea de Apel Pitești. Pedeapsa este definitivă şi este cu doi ani mai mare decât senţinţa dispusă de instanţa de fond.

Astăzi, 11 decembrie, s-a dat sentinţa în dosarul de conflict de interese și abuz în serviciu al primarului  Florea Ene. În primă instanță, magistrații Judecătoriei Pitești l-au condamnat pe edilul de la Moșoaia la un an închisoare cu suspendare.

Primarul a făcut apel însă acesta a fost respins, ca nefondat. Judecătorii Curții de Apel Pitești l-au condamnat definitiv pe primar la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Prin decizie i se interzice inculpatului, pe o perioadă de 5 ani, să mai deţină o funcţie publică sau să fie ales. Deși în primă instanță a fost achitat pentru abuz în serviciu, la apel edilul a primit 2 ani și 8 luni pentru această infracțiune.

„Înlătură achitarea inculpatului Ene Florea pentru infracțiunea de abuz în serviciu. (…) Contopeşte pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare cu pedeapsa de 1 an închisoare, pentru infracţiunea de conflict de interese … şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 2 ani şi 8 luni închisoare, la care se adaugă un spor de 4 luni, în total pedeapsa principală rezultantă de 3 ani închisoare. Menţine dispoziţiile art. 91 Cod penal, privind suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, cu toate consecinţele. Aplică inculpatului pedeapsa accesorie şi complementară, constând în interzicerea exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g (dreptul de a ocupa funcţia de primar) pe o perioadă de 5 ani”, se arată în soluția Curții de Apel Pitești.

Primarul, obligat și la plata de despăgubiri civile

Primarul de la Moșoaia a fost obligat și la plata de despăgubiri civile către AJPIS Argeș.

„Obligă inculpatul să-i plătească părţii civile Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Argeş suma de 19.328 lei, cu titlu de despăgubiri civile. În baza art. 112 alin. 1 lit. e Cod penal, confiscă de la inculpat suma de 19.536 lei. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei, care nu contravin prezentei decizii. Respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul Ene Florea,împotriva aceleiaşi sentinţe. În baza art. 275 alin. 2 Cod procedură penală, obligă apelantul – inculpat la 300 lei cheltuielile judiciare avansate de stat. (…) Definitivă”, se mai arată în soluția instanței.

Florea Ene este la al patrulea mandat consecutiv în fruntea Primăriei Moșoaia. În urma deciziei instanței, de trei ani de închisoare cu suspendare, edilul își va pierde funcția. De asemenea, acesta nu va putea să dețină timp de cinci ani o funcţie publică.

Primarul Florea Ene a fost trimis în judecată în decembrie 2016 pentru abuz în serviciu, după ce Agenţia de Integritate Naţională a descoperit incompatibilitatea. Potrivit anchetatorilor, Florea Ene era suspectat că şi-ar fi angajat ginerele pe postul de consilier personal, deşi funcţia nu era prevăzută în schema de personal a Primăriei. Edilul susţinea că nu se face vinovat de acuzaţia adusă, precizând că, potrivit articolului 76 din Legea 161/2003, avea dreptul să-l angajeze, pe perioadă determinată, pentru o anumită lucrare pe ginerele său.