Poliţiştii au declanşat acţiunea „Foc de artificii”! Articolele pirotehnice interzise

Poliţiştii argeşeni au declanşat acţiunea „Foc de artificii” care-i vizează atât pe comercianţi cât şi pe deţinători. Este intezisă comercializarea unor grupe de articole pirotehnice cât şi utilizarea lor de către persoane neautorizate.

Poliţiştii au declanşat acţiunea „Foc de artificii”! Activitatea se derulează în perioada 26 noiembrie 2018 – 7 ianuarie 2019. Poliţiştii argeșeni acţionează, pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice. Lucrătorii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase Argeș, împreună cu polițiștii de ordine publică vor face controale, atât la cele 28 de societăţi comerciale autorizate să vândă articole pirotehnice, cât şi în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale.

Vezi articolele pirotehnice interzise

Este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2). Nu se pot vinde cetăţenilor nici articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;

c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.

d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;

f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;

g) la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

Cine riscă închisoarea!

Este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4 (focurile de artificii) numai cu acordul primăriei, al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi avizul Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice interzise, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.