Percheziţii la un fost primar! Necazurile se ţin lanţ de edilul care are o condamnare

Joi, au avut loc percheziţii la un fost primar din Argeş. Ion Năftănăilă, fostul edil al comunei Albeştii de Argeş s-a trezit cu mascaţii la uşă, într-un dosar de evaziune fiscală.

Percheziţii la un fost primar din Argeş, joi, într-un dosar complex de evaziune fiscală, instrumentat de poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş. Oamenii legii au organizat o singură percheziţie în Argeş, aceea, spun sursele noastre, la Ion Nătfănăilă, fostul primar al comunei Albeştii de Argeş. Cel vizat ar avea calitatea de martor, după ce a cumpărat o maşină de la o firmă suspectată de oamenii legii de evaziune fiscală.

Iată se spune comunicatul de presă privind percheziţiile în cauză:

„Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş cu suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş, efectuează 87 de percheziții, în județele Mureş, Alba, Argeş, Arad, Bistriţa-Năsăud, Bacău, Cluj, Ilfov, Iaşi, Mehedinţi şi Neamţ, într-un dosar de evaziune fiscală.

Din cercetări au rezultat indicii că, în perioada 2016 –2018, reprezentanţii unei firme din Mureş, având ca obiect de activitate servicii de pază, ar fi stabilit o serie de relaţii comerciale fictive, cu 12 societăţi comerciale bănuite a avea un comportament de tip firmă fantomă. Aceștia sunt bănuiți că ar fi înregistrat în contabilitate facturi fiscale fără conţinut economic real, beneficiind astfel de deduceri fiscale ilegale, prin care bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 2.000.000 de lei.”

La sfârșitul anului 2014, Ion Năftănăilă a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru deturnare de fonduri europene. Dosarul său a fost instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.  A fost trimis în judecată sub acuzaţiile de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave; schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată şi conflict de interese.

Ion Năftănăilă a fost obligat ca împreună cu partea responsabilă civilmente, Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Proprietarilor de Păduri Albeştii de Muscel, la plata sumei de 202.851,70 lei către partea civilă Ministerul Agriculturii – Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

După percheziţii, fostul primar a fost audiat, fiindu-i luată o declaraţie, fără a fi dus la audieri la Târgu Mureş.