Migraţia păsărilor de pe lacurile de acumulare de pe râul Argeş poate fi urmărită în timp real

Maratonul ornitologic EuroBirdwatch 2020. Pasionații de natură pot urmări igraţia păsărilor de pe lacurile de acumulare de pe râul Argeş.

Societatea Ornitologică Română va organiza, pe data de 3 octombrie, a doua ediție a Maratonului ornitologic. Din cauza restricțiilor generate de pandemia de COVID-19, evenimentul a fost reorganizat, iar anul acesta fiecare echipă își va alege singură zona în care dorește să observe păsările. Intervalul orar în care se va desfășura maratonul ornitologic este 07:00 – 19:00.

În general, un astfel de eveniment de tipul „Big Day” se organizează într-o zonă stabilită de organizatori, unde participanții trebuie să încerce să vadă cât mai multe specii de păsări sălbatice, într-un interval de timp bine stabilit. Din cauza condițiilor speciale generate de pandemie, am schimbat puțin regulile, iar cei care se vor înscrie la maratonul ornitologic din acest an își vor alege singuri zona în care vor ieși să observe păsări, oriunde pe teritoriul României.

Nu există limită de vârstă. Participanții trebuie să facă echipe de 2, 3 sau 4 persoane și să completeze formularul online de înscriere aici.  

Participanții trebuie să aibă binoclu sau lunetă și opțional un aparat de fotografiat. Vor avea la dispoziție 12 de ore, în intervalul 07.00-19.00, pentru a nota toate speciile de păsări pe care le identifică în zona aleasă pentru observații ornitologice. După ora 19.00, înregistrările nu vor mai fi luate în calcul. Analizarea datelor va fi realizată de către ornitologii SOR Ciprian Fântână și Cristi Domșa.

Ce locuri să alegi?

În general, mergem în zonele unde știm că sunt aglomerări de păsări, precum râuri, lacuri naturale sau de acumulare, mlaștini și păduri. Mai jos enumerăm câteva recomandări, în funcție de regiunea în care te pregătești să ieși împreună cu echipa ta.

Dobrogea  – Vadu, Năvodari, Techirghiol, Cheile Dobrogei

Muntenia – Comana, Balta Albă, Grădiștea, Lacurile de baraj de pe Argeș, Bistreț, Lacurile de baraj de pe Olt, Maglavit

Moldova – Jijia-Miletin, Pângărați-Vaduri-Bâtca Doamnei, Lacurile de baraj de pe Siret, Mața-Cârja-Rădeanu

Transilvania – Lacurile de baraj de pe Olt, Sânpaul, Iernut, Cipău, Zona Zau de Câmpie – Tăureni,

Banat-Crișana – Lunca Turului, Aleșd, Cefa, Lunca Mureșului, Satchinez.

Dacă timpul vă permite puteți acoperi mai multe zone învecinate, pentru a crește șansele de a observa un număr cât mai mare de specii, declară organizatorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.