Magistrații Curții de Apel Pitești au hotărât să judece decât cauzele urgente. Decizia a fost luată în cadrul Adunării Generale. Judecătorii protestează împotriva proiectului de lege privind eliminarea pensiilor speciale aflat în dezbatere. 

Judecătorii protestează începând de miercuri și vor judeca numai cauze urgente, până când parlamentarii vor dezbate proiectul de lege și îl vor respinge. Magistrații spun că abrogarea dispozițiilor legale privind pensia de serviciu încalcă independenţa şi afectează statutului constituţional al judecătorilor. Pe lângă judecători, vor intra în grevă și grefierii, personalul de la arhivă sau alți angajați din categoria personal auxiliar sau conex.

Activitatea suspendată până la respingerea proiectului

„Faţă de iminenta adoptare a proiectului de lege aflat pentru dezbatere la Camera Deputaţilor, în unanimitate judecătorii prezenţi la Adunarea Generală au propus respingerea acestui act normativ ca urmare a încălcării independenţei justiţiei.

Pentru apărarea acestui principiu fundamental al sistemului judiciar esenţial în funcţionarea statului de drept, în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor s-a hotărât, cu majoritate de voturi, adoptarea unei forme de protest, respectiv aceea a suspendării activităţii judiciare a instanţei până la respingerea proiectului de lege, începând cu data de 22 ianuarie 2020.

Forma de protest a fost adoptată cu votul unui număr de 32 de voturi şi 2 abţineri. În perioada protestului, se vor soluţiona cauzele urgente de competenţa secţiei penale şi a secţiilor civile ale Curţii de Apel Piteşti, asigurându-se desfăşurarea a 1/3 din activitatea judiciară a instanţei.

Totodată, începând cu aceeaşi dată, şi personalul auxiliar şi conex va suspenda activitatea judiciară, respectiv participarea la şedinţele de judecată (în aceleaşi condiţii ca şi magistraţii instanţei, respectiv, cu participarea doar la şedinţele de judecată având ca obiect soluţionarea cauzelor urgente de competenţa secţiei penale şi a secţiilor civile ale Curţii de Apel Piteşti), restul lucrărilor urmând a fi efectuate în continuare“, anunţă Curtea de Apel Piteşti într-un comunicat de presă.

Proiectul privind tăierea pensiilor speciale va fi dezbătut în Sesiunea extraordinară a Parlamentului de săptămâna viitoare.