În cadrul Laboratorului de Angiografie al Spitalului Județean de Urgență Pitești, fost efectuată o intervenţie în premieră. Medicii argeşeni au făcut o procedură de Angioplastie cu balon și stent a arterei carotide interne, la un pacient cu infarct miocardic în antecedente.

Intervenţie în premieră realizată la un pacient din București, care a ales să vină la Laboratorul de Angiografie din Piteşti. Acesta s-a adresat doctorului Felix Sârboiu, medic primar chirurgie vasculară. Întrucât riscul anestezic și operator a fost apreciat ca fiind mai mare decât riscul procedurii intervenționale, s-a decis ca pacientul să fie operat minim invaziv. Intervenția a fost efectuată de doctorul Victor Pănuș, medic specialist Radiologie-Imagistică Medicala, cu competență în Radiologie Intervențională și Computer Tomografie.

Pacientul prezenta o stenoză severă la nivelul  arterei carotide interne dreapte, una dintre cele patru artere care irigă creierul. Procedura a fost efectuată fără a necesita anestezia generală sau sedarea pacientului, ca de altfel toate celelalte proceduri intervenționale. Această intervenție este prima efectuată de serviciul Radiologie Intervențională în cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești, în regim independent, neasistat.  A constat în predilatare cu balon, urmată de angioplastie cu stent autoexpandabil și postdilatare cu balon. Deși intervenția a avut un grad accentuat de dificultate, nu au fost semnalate incidente periprocedurale, pacientul având o stare clinică excelentă și fiind externat la doar câteva zile.

Procedura efectuată este una dintre procedurile din sfera radiologiei neurointervenționale și se înscrie în efortul echipei Laboratorului Angiograf de a dezvolta procedurile efectuate către nivelul centrelor de radiologie intervențională din centrele universitare mari.

Imagine

“De regulă, traseul este dinspre teritoriu către capitală. Am încercat să aducem Bucureștiul mai aproape de argeșeni și iată că am reușit (…)Trendul este ca acest spital să devină un spital regional, practic să aducem medicina argeșeană acolo unde îi este locul, un loc fruntaș în România.” a precizat Felix Sârboiu, medic primar chirurgie vasculară.