Doi oameni de afaceri din Pitești, soț și soție, au fost condamnați la închisoare cu executare, pe 26 iunie, într-un dosar de evaziune fiscală. Cele două persoane au fost încarcerate.

Decizie drastică a Curții de Apel Pitești! Afaceristul Ion Petcu a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare, în timp ce soția sa a primit 6 ani de închisoare. Decizia este definitivă. Alături de aceștia a mai fost condamnat la 4 ani de închisoare și Florin Falcă, aflat în prezent în Penitenciarul Giurgiu unde execută o pedeapsă tot pentru evaziune fiscală.

Inculpații au fost acuzați că au prejudiciat bugetul de stat cu suma de 10.222.821 lei reprezentând TVA dedusă în mod nelegal. Aceștia desfășurau activități de comerț cu cereale.

„În perioada 01.01.2009 – 30.06.2011, inculpații Petcu Ion și Petcu Mihaela-Ecaterina, în calitate de administratori de fapt sau de drept ai unor societăți comerciale, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, au evidențiat în actele contabile ale firmelor pe care le-au reprezentat cheltuieli care nu aveau la bază operațiuni reale. Cele 509 facturi fiscale folosite la fraudarea bugetului de stat, în valoare totală de 60.231.189 lei, au fost emise de societățile controlate de inculpatul Falcă Florin, sub coordonarea inculpaților Petcu Ion și Petcu Mihaela-Ecaterina.
Scopul urmărit de inculpați a fost sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor fiscale aferente activităților economice derulate (comerț cu cereale), prin deducerea în mod ilegal a TVA.

Întregul mecanism ilicit de fraudare a bugetului de stat a constat în interpunerea pe lanțul de achiziții de cereale a mai multor societăți comerciale, de tip fantomă, așezate pe mai multe paliere, pentru a se crea aparența că mărfurile ar fi fost achiziționate de la persoane juridice, în baza unor facturi fiscale purtătoare de TVA. În realitate marfa era achiziționată de la persoane fizice sau fără documente justificative.”, arată procurorii DNA.