Detalii importante despre cum alegem ouăle pentru masa de Paște

Apropiatele sărbători de Paște vor fi prilej de mare bucurie pentru comercianții de ouă. Oferta de pe piață va fi una variată atât ca preț dar și în ce privește calitatea. Oferim în continuare detalii importante despre cum alegem ouăle pentru masa de Paște.

 

Cum alegem ouăle pentru Paște? Când cumperi ouă vei fi atent nu numai la perioada de valabilitate (care este de 28 de zile) ci şi la alte marcaje. Producătorii sunt obligaţi să inscripţioneze ouăle cu un cod. În România, vei găsi pe orice ou cumpărat din magazine următoarele: o cifră de la 0 la 3, simbolul ţării (RO), judeţul producătorului şi codul fermei unde este produs. Un ou ecologic poate arata astfel: 0-RO-AG-018. Acestea sunt produse în judeţul Argeş la ferma cu numărul 018 (numărul alocat fermei de Direcţia Sanitar Veterinară). În România existau în anul 2015 doar 8 ferme care produc ouă ecologice.

Cifra 0 = oul provine din agricultura biologică;

Cifra 1= găinile sunt crescute în aer liber dar nu sunt hrănite bio; Cifra 2 = găina e crescută la sol, dar în spaţii îngrădite;

Cifra 3 = găni crescute în baterii.

Cum alegem ouă de Paşte? Dacă aţi cumpărat ouă de la particulari dar nu sunteţi sigură că sunt proaspete puteţi face testul sufundării în apă. cele praospete se vor scufunda, cele vechi vor sta deasupra.

O altă metodă este să învârţi oul. Dacă se învârte uşor, înseamnă că e proaspăt. Dacă se învârte puâin ţi se opreţte rapid, mai bine îl arunci.

DSVSA Argeş vor face controale

Reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor Argeș au anunțat că vor fi luate măsuri în scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sarbătorilor Pas­cale.

„Vor fi identificaţi şi monitorizaţi toţi producătorii şi comercianţii care valorifică ouă pentru consum uman şi toate fermele producătoare şi centrele de ambalare ouă; verificarea condiţiilor privind transportul ouălor, care trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar ; verificarea depozitării şi comercializării ouălor şi interzicerea desfăşurării activităţii în spaţii improvizate, în care nu este asigurată temperatura şi starea de igienă corespunzătoare; interzicerea comercializării ouălor care nu provin din centre de ambalare ; efectuarea examenului ovoscopic /nr. determinarea gradului de prospeţime) de către personalul veterinar din cadrul circumscripţiilor pentru ouăle valorificate de către producătorii particulari, precum şi verificarea modului în care sunt îndeplinite condiţiile de desfacere a acestora în pieţele agroalimentare; interzicerea comercializării ouălor cu coaja crăpată sau lovită, retragerea de la vânzare a acestora şi dirijarea pentru valorificare în scopuri tehnice, confiscarea sau distrugerea acestora; verificarea modului în care sunt marcate ouăle”, se precizează într-un comunicat de presă.