Dan Motreanu: Acord. Sprijin pentru reconversia economică a zonelor afectate de tranziția ecologică

Eurodeputatul român Dan Motreanu (PNL, PPE), vicepreședinte al Comisiei de Mediu anunță că Parlamentul European și Consiliul au ajuns astăzi, 26 aprilie, la un acord politic referitor la propunerea Comisiei privind o nouă facilitate de împrumut pentru sectorul public (FISP).

Imagine

Astfel, toate propunerile privind Mecanismul pentru o tranziție justă (MTJ) au fost convenite și așteaptă aprobarea finală de către Parlamentul European și Consiliu, a declarat Dan Motreanu.

Acord între Parlamentul European și Consiliu asupra înființării Facilității de împrumut acordat de Banca Centrală Europenă (BEI) pentru tranziția ecologică justă.

Parlamentul European și Consiliu UE s-au pus de acord asupra înființării Facilității de împrumut oferite de Banca Centrală Europeană (BEI) pentru sectorul public, al treilea pilon al Mecanismul pentru o tranziție justă 2021-2027. Acest mecanism va sprijini reconversia economică a zonelor afectate de tranziția ecologică, printre care și județele: Hunedoara, Gorj, Dolj, Galați, Prahova și Mureș.

S-a ajuns astfel la un consens pentru toate cele 3 componente complementare ale Mecanismul, respectiv:

1. Fondul pentru o tranziție justă, cu un buget de €17.5 miliarde, din care României îi vor reveni aprox. €1,76 miliarde. Investițiile se vor concentra în principal pe: dezvoltarea IMM-urilor, crearea de noi întreprinderi, dezvoltarea și utilizarea energiei regenerabile, perfecționarea și recalificarea lucrătorilor, retehnologizarea instalațiilor în acord cu noile norme de mediu

2. Schema specifică pentru o „tranziție justă” în cadrul InvestEU, o garanție din bugetul UE care are scopul de a mobiliza investiții private de aproximativ 45 de miliarde euro. Programul InvestEU va sprijini investițiile în infrastructura energetică și de transport, inclusiv pe cele în infrastructură de gaze naturale și de termoficare, dar și proiectele de decarbonizare, diversificare economică a regiunilor și infrastructură socială.

3. Facilitatea de împrumut BEI pentru sectorul public. O contribuție de la bugetul UE în valoare de 1,5 miliarde euro îi va permite BEI să acorde împrumuturi în valoare de 10 miliarde euro, care, la rândul lor, se preconizează că vor mobiliza investiții publice în valoare de cel puțin 25 miliarde euro în sprijinul obiectivelor tranziției juste pentru următorii șapte ani. Investițiile vor viza infrastructura energetică și de transport, rețelele de termoficare, măsurile de eficiență energetică, inclusiv renovarea clădirilor, precum și infrastructurile sociale.

Acordul urmează să fie aprobat formal de Plenul reunit al Parlamentului European și de Consiliu.- Dan Motreanu

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.